Festival Borštnikovo srečanje

:
:

Stenica

Prešernovo gledališče Kranj, Mestno gledališče Ptuj
The Tiger Lillies, Julian Crouch, Phelim McDermot

Peter Kušter

SNG Nova Gorica

Nemoč

Mini teater, Imaginarni - Zavod za kulturno dejavnost
Gregor Strniša

Ljudožerci

Drama SNG Maribor
Georg Büchner

Leonce in Lena

Mestno gledališče ljubljansko

Hitchcock

Slovensko mladinsko gledališče

Človek, ki je gledal svet

Slovensko mladinsko gledališče
Po romanu Colma Tóibína Marijin testament

Immaculata

Drama SNG Maribor

Biblija, prvi poskus

SNG Drama Ljubljana
Sofokles

Antigona

SNG Drama Ljubljana
Simon Stephens

Tisti občutek padanja (Birdland/Dežela ptic)

Drama SNG Maribor
Oliver Frljić, Marin Blažević

Naše nasilje in vaše nasilje

Hebbel am Ufer (HAU) Berlin, Slovensko mladinsko gledališče, HNK Ivana pl. Zajca, Reka (HR) , Wiener Festwochen (Avstrija), Kunstfest Weimar (NEM), Züricher Theaterspektakel Festival, Zürich (CH)
Andrej Rozman Roza

Zaničniško odmaševanje suverenosti

Rozinteater
Sebastijan Horvat

Slovenija gori!

Anton Podbevšek Teater
Marko Sosič

Grozljiva lepota

Slovensko stalno gledališče Trst, Il Rossetti – Stalno gledališče Furlanije Julijske krajine
Drago Ivanuša

Dviganje glasu

Muskafiber
Mark Požlep

Bolj čudno od raja

Gledališče Glej
Anica Tomić, Jelena Kovačić

Magic Evening

Teatar & TD, Zagreb (HR)
Jana Svobodová, Wen Hui

Ordinary People

Archa Theatre, Praga (CZ), Living Dance Studio, Peking (CN), Hellerau European Centre for the arts Dresden, Evropski projekt Theatron
Kristian Smeds

Sad Songs from the Heart of Europe

sadsongskomplex:fi (FI)
Fjodor Mihailovič Dostojevski

Zločin in kazen

AGRFT, Lutkovno gledališče Ljubljana
Mateja Perpar

Vas lahko zapeljem?

AGRFT
Zala Ana Štiglic, Sara Dirnbek

Ljubezničenja

AGRFT
Zvezdana Novaković

Zgodba o harfi

Zvezdana Novaković

Nagrade, podeljene na festivalu

Povezava: Obrazložitve nagrad strokovne žirije 52. Festivala Borštnikovo srečanje

1. Borštnikov prstan: Saša Pavček

2. Velika nagrada Festivala Borštnikovo srečanje za najboljšo uprizoritev: Nemoč v režiji Primoža Ekarta ter izvedbi zavoda Imaginarni in Mini teatra Ljubljana (z večino glasov)

3. Borštnikova nagrada za prevod: Andrej Rozman Roza za prevod dela The Tiger Lillies, Julian Crouch, Phelim Dermot: Peter Kušter v izvedbi SNG Nova Gorica (soglasno)

4. Borštnikova nagrada za kostumografijo: Alan Hranitelj za kostumografijo v uprizoritvi Leonce in Lena v izvedbi Mestnega gledališča ljubljanskega (z večino glasov)

5. Borštnikova nagrada za scenografijo: Damir Leventić za scenografijo v uprizoritvi Nemoč v izvedbi Zavoda Imaginarni in Mini Teatra Ljubljana (soglasno)

6. Borštnikova nagrada za avtorsko glasbo: Damir Avdić za avtorsko glasbo v uprizoritvi Antigona v izvedbi SNG Drama Ljubljana (soglasno)

7. Borštnikova nagrada za mladega igralca: Nik Škrlec za vlogo Hansa Schniera v uprizoritvi Nemoč v izvedbi Zavoda Imaginarni in Mini Teatra Ljubljana (soglasno)

8. Borštnikova nagrade za igro: Ana Urbanc za vlogi Jenny v uprizoritvi Tisti občutek padanja v izvedbi Drame SNG Maribor in Majdalenke v uprizoritvi Ljudožerci v izvedbi Drame SNG Maribor (soglasno)

9. Borštnikova nagrade za igro: Maruša Majer za vlogo v uprizoritvi Stenica v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj (soglasno)

10. Borštnikova nagrade za igro: Gregor Zorc za vlogo v uprizoritvi Stenica v izvedbi Prešernovega gledališča Kranj in Mestnega gledališča Ptuj (soglasno)

11. Borštnikova nagrade za igro: Igralski kolektiv v uprizoritvi Človek, ki je gledal svet v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča (soglasno)

12. Borštnikova nagrada za najboljšo režijo: Žiga Divjak za režijo uprizoritve Človek, ki je gledal svet v izvedbi Slovenskega mladinskega gledališča (soglasno)

13. Borštnikova nagrada po presoji žirije: umetniški kolektiv uprizoritve Ljudožerci za uprizoritev dramskega besedila Gregorja Strniše Ljudožerci v izvedbi Drame SNG Maribor (soglasno)

14. Nagrada Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije za najboljšo uprizoritev pretekle sezone (2016/2017): predstava Zločin in kazen po predlogi Fjodorja Mihajloviča Dostojevskega, v režiji Mirjane Medojević in produkciji Akademije za gledališče, radio, film in televizijo ter Lutkovnega gledališča Ljubljana