Jaka Smerkolj, 22. 10. 2017

O simpoziju: Dramaturgi iz oči v oči

Okrogla miza je v soboto zjutraj v konferenčni sobi Hotela Maribor nabrala kar lepo število poslušalcev oziroma udeležencev.

Dramaturgi iz oči v oči / Foto: Boštjan Lah, Matej Kristovič

Njena umestitev v festivalsko dogajanje je tako vsekakor utemeljena, a je sončno soboto pustila z grenkim priokusom, da bi bilo morda res smotrno, če bi pogovor pritegnil občinstvo tudi iz drugih gledaliških strok. Po uvodnem predstavljanju se je pogovor pričel s primerjavo slovenskega dramaturškega prostora z nemškim, kjer so različne dramaturške discipline veliko bolj prepletene kot pri nas. Ta tematika se je zelo hitro sprevrgla v diskusijo o pomenu političnega sistema za gledališko ustvarjanje. Le-ta je v tesni povezavi s finančno situacijo in je eden glavnih vzrokov za mnoge gledališke stiske. Poudarjanje dejstva, da v slovenskem prostoru izrazito manjka javno telo, ki bi zastopalo umetniške gledališke interese, je vzdušje zelo hitro speljalo na skupino za samopomoč, kakor je okroglo mizo humorno poimenovala Simona Semenič. V drugem delu pogovora se je diskusija preusmerila v bolj ozko začrtane dramaturške vode. Pri pogovarjanju o različnih projektih smo načeli tudi problematiko politik, ki jih narekujejo širše smernice, kakršno je financiranje Evropske Unije. Vsekakor je okrogla miza odprla veliko zanimivih vprašanj, a vendar je imela premajhen obseg, da bi resnično zagrizla v dramaturgijo, kakor tudi širše gledališke prakse.

***
Vsebino Biltenov 52. Festivala Borštnikovo srečanje in [B]bloga ustvarjajo študentke in študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo ter mariborske in ljubljanske Filozofske fakultete.

Povezave:

FBS

Benjamin Zajc, 21. 10. 2017
Sama samcata samota
Filip Mramor, 22. 10. 2017
Refleksija: Dviganje glasu
Jaka Smerkolj, 22. 10. 2017
Refleksija: Vas lahko zapeljem?
Jernej Potočan, 22. 10. 2017
Refleksija: Bolj čudno od raja
Benjamin Zajc, 21. 10. 2017
Sama samcata samota
Jaka Smerkolj Simoneti, 27. 10. 2019
Eichmann v Jeruzalemu: refleksija
Jaka Smerkolj Simoneti, 13. 4. 2022
Kaj je večje, nebo ali morje?
Jaka Smerkolj Simoneti, 28. 5. 2021
Kako govorimo, ko govorimo o cipah