FBS, 19. 10. 2017

Jutri odprtje 52. Festivala Borštnikovo srečanje

S predstavo Naše nasilje in vaše nasilje se jutri v Mariboru začenja največji slovenski gledališki festival – Festival Borštnikovo srečanje, ki bo med 20. in 29. oktobrom skrbel za pestro kulturno dogajanje v mestu.
:
:

Foto: Matej Kristovič/FBS

Prvo dejanje festivala se bo zgodilo ob 17.00 na promenadi mariborskega mestnega parka z odprtjem razstave fotografij Aljoše Rebolja Hommage a Tomaž Pandur. Gre za razstavo fotografij velikega formata, ki jo v spomin na preminulega režiserja pripravlja Pandur.Theatres v sodelovanju z Mestno občino Maribor in Festivalom Borštnikovo srečanje. Panoji bodo na ogled do 30. oktobra.

Slavnostno odprtje 52. Borštnikovega bo v Veliki dvorani SNG Maribor ob 20.00, ko bo zbrane najprej nagovorila v.d. umetniškega direktorja FBS Ksenija Repina, sledil bo pozdrav mariborskega župana dr. Andreja Fištravca, vse dobro pa bo festivalu zaželel tudi minister za kulturo Anton Peršak, ki bo s tem tudi uradno odprl festival. Nato se bo na odru odvila izjemna uprizoritev Naše in vaše nasilje, režiserja Oliverja Frljića, v izvedbi HAU Hebbel am Ufer iz Berlina in Slovenskega mladinskega gledališča s koproducenti. Po predstavi sledi v Kazinski dvorani prijateljsko srečanje.

Prve tekmovalne predstave bodo na sporedu že naslednji dan, do konca festivala pa se bo zvrstilo več kot 65 dogodkov. Oko strokovne žirije bo uprto v 11 tekmovalnih predstav, ki jih je izbrala selektorica Petra Vidali. V spremljevalnem programu bo svoj gledališki izraz poleg 6-ih domačih predstavilo še troje mednarodnih predstav. Ob tem bo na sporedu showcase za tuje gledališke kritike in direktorje festivalov. Posebna pozornost bo namenjena produkciji študentov AGRFT na Malem odru SNG in drugih festivalskih lokacijah; pripravljajo tudi dva filmska večera, predstavitvi knjižnih novitet s področja gledališča in uprizoritvenih umetnosti, programski sklop Fokus pa je letos namenjen Finski. Ob tem ne pozabimo na avtorski projekt Zvezdane Novaković Zgodba o harfi, po motivih 1., 40. in 41. speva finskega epa Kalevale, ki bo na sporedu v času fokusa.

Potekala bosta okrogla miza in simpozij, in sicer že v soboto, 21. oktobra ob 10. uri, okrogla miza Dramaturgi iz oči v oči, na kateri se bodo srečali slovenski in nemški dramaturgi. V četrtek, 26. oktobra pa sledi simpozij (Ne)pretočnost: vprašanje institucije v sodobnih scenskih umetnostih v organizaciji Društva gledaliških kritikov in teatrologov Slovenije v sodelovanju z Radiem Slovenija (programom Ars) in Festivalom Boršnikovo srečanje.

Ta dan bo ob 16. uri na Prvem odru Prve gimnazije Maribor tudi projekt Instant drama/predstava. Dijaki bodo pod vodstvom Žanine Mirčevske ves dopoldan pisali dramske tekste, ki jih bodo študenti UL AGRFT popoldan tudi uprizorili.

Poseben dogodek bo še Borštnikov žur v klubu Wetrinsky v petek, 27. oktobra ob 23. uri. Za zabavo bodo poskrbeli Beat Polar in DJ Urbadur, prostor pa bo obarvan v letošnje festivalske barve, ki jih je ponovno »zakrivil« Nenad Cizl, mednarodna žirija pa je naš plakat uvrstila tudi na 8. bienale slovenskega oblikovanja Brumen.

Festival se bo sklenil v nedeljo, 29. oktobra s slovesno podelitvijo nagrad, tudi Borštnikovega prstana za življenjsko delo, ki ga letos prejme prvakinja ljubljanske Drame, igralka Saša Pavček.

FBS