Jaka Smerkolj, 26. 10. 2017

Finski fokus

Bralne uprizoritve finskih dramskih besedil, ki so bila prevedena v okviru Finskega fokusa, so v torek in sredo zaključevale mednarodni del Borštnikovega srečanja, ki pa bo v prihodnjih dneh dobilo svoj odzven še z nekaj gostujočimi predstavami.
:
:

Študenti AGRFT / Foto: Matej Kristovič, Boštjan Lah

Bralne uprizoritve je zrežiral Dorian Šilec Petek, brali pa so študentje igre AGRFT Luka Bokšan, Lara Fortuna, Lucija Harum, Lovro Zafred, Eva Stražar, Mario Dragojević in Dominik Vodopivec. V prvem dnevu se je predstavilo Drobiž S. Peltola. Relativno klasično dramsko besedilo, ki je svojo vrednost pokazalo že v bralni uprizoritvi, saj je za razliko od These Little Town Blues are Melting Away, veliko lažje pritegnilo pozornost občinstva. Slednje besedilo Pipse Lonka je morda še najbolj izpolnilo pričakovanja glede finske atmosfere, a je s svojimi dolgimi deskriptivnimi didaskalijami morda primernejše za dejansko odrsko uprizoritev. Drugi dan so se branja zaključila z uprizoritvijo Ledenih slik Kristiana Smedsa, ki je bil na branju tudi prisoten. Dramski družinski album, kakor je besedilo podnaslovljeno, je poglobil poetičen razpad, ki ga slikajo izbrana dramska besedila. Skozi kontinuirano scenografijo in izvrstne igralske interpretacije so po zaslugi študentov AGRFT besedila naredila prve korake v slovenski gledališki svet. Dogodek se je končal s pozivom mladim ustvarjalcem, da se lotijo odrskih postavitev.

(Jaka Smerkolj, dramaturg uprizoritev)

***
Vsebino Biltenov 52. Festivala Borštnikovo srečanje in [B]bloga ustvarjajo študentke in študenti Akademije za gledališče, radio, film in televizijo ter mariborske in ljubljanske Filozofske fakultete.

Povezave:

FBS

Povezani dogodki

Deja Bečaj, 26. 10. 2017
Intervju: Liisa Sofia Pöntinen
Janja Sterle, 26. 10. 2017
Intervju: Jari Juutinen
Varja Hrvatin, 26. 10. 2017
Refleksija: Hitchcock
Nika Prusnik Kardum, 26. 10. 2017
Refleksija: Hamlet, Tragedija Odsotnosti
Jaka Smerkolj, 22. 10. 2017
O simpoziju: Dramaturgi iz oči v oči
Jaka Smerkolj Simoneti, 19. 5. 2021
Ime naredi človeka
Jaka Smerkolj Simoneti, 27. 10. 2019
Eichmann v Jeruzalemu: refleksija