Finski fokus

:
:

Fokus Festivala Borštnikovo srečanje ponovno briše meje in krepi vrzeli v mednarodnem prostoru. Letošnji festival je posvečen sodobni finski dramatiki in gledališču. Knjižna zbirka Sodobna evropska drama se vsako leto ozaljša za eno edicijo: tokrat smo izdali sedmo, Sodobno finsko dramo (ur. Alja Predan), v katero so ujeti prevodi treh sodobnih dram po izboru Alje Predan.

Predstavitev knjige z uvodnim predavanjem Alje Predan, urednice, Hanne Helavuori, direktorice finske organizacije TINFO, in Jukke Hyde Hytti (TINFO) bo v ponedeljek, 23. oktobra 2017.

V torek, 24. oktobra, se fokus nadaljuje z dvema bralnima uprizoritvama: Drobiž (S. Peltola) in These Little Town Blues are Melting Away (P. Lonka), temu bo sledil pogovor s prevajalko Julijo Potrč.

V sredo, 25. oktobra, se fokus zaključuje z bralno uprizoritvijo Ledene slike (K. Smeds) ter pogovorom z avtorjem Kristianom Smedsom in prevajalko Julijo Potrč.

Program finskega fokusa bo moderiral Rok Bozovičar, potekal bo v angleškem jeziku in bo v celoti izveden na Prvem odru Prve gimnazije. Režiser bralnih uprizoritev v izvedbi študentov UL AGRFT je Dorian Šilec Petek.

V sklopu gostuje ena finska uprizoritev, Sad Songs from the Heart of Europe (24. in 25. oktober, Mali oder SNG Maribor) v produkciji sadsongskomplex:fi, in avtorski projekt Zvezdane Novaković Zgodba o harfi (23.–25. oktobra, GT22).