FBS, STA, 23. 10. 2017

Danes na FBS začetek Finskega fokusa

Z uvedbo sklopa Fokus se je Festival Borštnikovo srečanje pred leti dodatno internacionaliziral in v svoj program umestil predstavitev produkcij iz drugih evropskih držav. Letos v Fokus postavlja Finsko, prireditve Finskega fokusa pa se začnejo danes, v ponedeljek, 23. oktobra, na Prvem odru Prve gimnazije.
:
:

Sad Songs from the Heart of Europe / Foto: Anton Shuminsky

"Fokus Festivala Borštnikovo srečanje ponovno briše meje in krepi vrzeli v mednarodnem prostoru. Letošnji festival je posvečen sodobni finski dramatiki in gledališču. Knjižna zbirka Sodobna evropska drama se vsako leto ozaljša za eno edicijo: tokrat smo izdali sedmo, Sodobno finsko dramo (urednica Alja Predan), v katero so ujeti prevodi treh sodobnih dram po izboru Alje Predan," napoveduje Ksenija Repina, v. d. umetniškega direktorja FBS.

Predstavitev knjige z uvodnim predavanjem Alje Predan, urednice, Hanne Helavuori, direktorice finske organizacije TINFO, in Jukke Hyde Hytti (TINFO) bo v ponedeljek, 23. oktobra, ob 15. uri na Prvem odru Prve gimnazije Maribor.

"Za Finsko bi lahko rekli, da je majhna velesila uprizoritvenih umetnosti. Repertoar finskih gledališč vsako sezono obsega kakih 500 uprizoritev, od tega približno sto novih finskih gledaliških del. Sodobna finska drama se krepko navezuje na sedanji trenutek in družbenopolitično stvarnost. Njeni avtorji govorijo o sesipanju družbe blaginje, krizi vsesplošnega varčevanja, globalnem segrevanju. Govorijo v imenu državljanov, ki so potisnjeni v podrejen položaj in/ali na obrobje," je Hanne Helavuori zapisala v uvodniku h knjigi.

V torek, 24. oktobra, se fokus nadaljuje z dvema bralnima uprizoritvama: Drobiž(S. Peltola) in These Little Town Blues are Melting Away (P. Lonka), temu bo sledil pogovor s prevajalko Julijo Potrč. V sredo, 25. oktobra, se fokus zaključuje z bralno uprizoritvijo Ledene slike (K. Smeds) ter pogovorom z avtorjem Kristianom Smedsom in prevajalko Julijo Potrč.

Program finskega fokusa bo moderiral Rok Bozovičar, potekal bo v angleškem jeziku in bo v celoti izveden na Prvem odru Prve gimnazije. Režiser bralnih uprizoritev v izvedbi študentov UL AGRFT je Dorian Šilec Petek.

Na festivalu bo v dveh terminih mogoče videti finsko predstavo Sad Songs from the Heart of Europe v produkciji sadsongskomplex:fi iz Finske. To je surova in močna ljubezenska zgodba, ki temelji na klasičnem romanu Zločin in kazen Dostojevskega. Za izhodišče si postavi Razkolnikovo ljubljeno Sonjo, ki se je prisiljena podati v prostitucijo. Sad Songs from the Heart of Europe je presunljivo videnje Evrope – celine, kjer sta sreča in bogastvo močno razklana, Evrope, kjer so mladi prisiljeni v ekstremna dejanja obupa, Evrope, kjer "revnim ukradejo še sranje iz hlač". Avtor teksta Kristian Smeds bo gost Festivala kar pet dni.

V sklopu Finskega fokusa bo v GT22 na ogled tudi Zgodba o harfi, avtorski projekt Zvezdane Novaković po motivih 1., 40. in 41. speva finskega epa Kalevale. V njem se glasbena moč harfe spoji z lutkovnim gledališčem, pripovedjo in pesmijo.

Sprejem po zaključku Finskega fokusa bo v Hiši stare trte na Lentu, v sredo, 25. oktobra nekaj po 19.30 uri.

FBS

Povezani dogodki