Ana Duša, 22. 9. 2017

Ana Duša bere sodobno slovensko dramo

Ana Duša, pripovedovalka, sovodja Pripovedovalskega varieteja in magistrska študentka dramaturgije, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Brine Klampfer. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekste Nižina neba Nebojše Pop-Tasića, Neke noči neke deklice nekje umirajo Katje Gorečan in Nekje drugje Nine Šorak, Zale Dobovšek ter Tina Grabnarja.
:
:

Ana Duša / Foto: Erin Siobhan Mercer

Sem si rekla, da bom izbrala nekaj, kar je novo in neznano. Ampak sem vseeno kliknila Nebojšo Pop-Tasića (naj bo tokrat Nižina neba), ko se je priskrolal čez ekran. Najprej sem ga poznala kot pesnika in glasbenika. Njegova poezija je utripala zelo naglas in sočno, še posebej, kadar jo je pel. To strast imam pri njegovem pisanju še zmeraj rada. Všeč sta mi mesenost in zvočnost njegovih podob; čustvena intenzivnost jezika; pomen, ki ga daje ritmu; vsebinsko ta občutek, da v vsem, kar napiše, Ččloveka hkrati nadira in objema, vse zato, ker ga ima tako nepotešljivo rad.

Od tistih, ki prihajajo, pa Neke noči neke deklice nekje umirajo Katje Gorečan – zaradi raziskovanja forme, pa tudi zato, ker je v aktualni vseprisotnosti dokumentarizma metafora dragocena stvar, ki je za širjenje perspektiv in razumevanje stanja stvari precej bolj bistvena od nereflektiranega kopičenja resničnih zgodb.

Če bi bilo na portalu objavljeno besedilo Nekje drugje Tina Grabnarja, Nine Šorak in Zale Dobovšek,* bi tudi tega dala na seznam. Ker ni, predlagam ogled in posluh v živo.

Hvala prijateljici in sodelavki Brini Klampfer za nominacijo. Štafeto predajam trem, katerih delo me razveseljuje in ga cenim: Sari Horžen, igralki, absolventki Oblik govora na AGRFT in samo-što-nije dramatičarki. Jeri Ivanc, prevajalki, dramaturginji, dramatičarki in avtorici songov. Ireni Duša Draž, prevajalki, urednici in avtorici besedil za najstnike in drugo zverjad.

* Po objavi tega prispevka smo v SiGledalovo bazo dramskih tekstov dodali tudi besedilo Nekje drugje.

Povezave:

Tin Grabnar, Katja Gorečan, Nebojša Pop-Tasić, Nina Šorak, Zala Dobovšek, Neke noči neke deklice nekje umirajo, Nekje drugje, Nižina neba

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Povezani dogodki

Yulia Roschina, 8. 9. 2017
Yulia Roschina bere sodobno slovensko dramo
Karin Kristan, 8. 9. 2017
Karin Kristan bere sodobno slovensko dramo
Nik Škrlec, 15. 9. 2017
Nik Škrlec bere sodobno slovensko dramo
Brina Klampfer, 15. 9. 2017
Brina Klampfer bere sodobno slovensko dramo
Andreja Gombač, 1. 9. 2017
Andreja Gombač bere sodobno slovensko dramo
Tadeja Rebek, 22. 9. 2017
Tadeja Rebek bere sodobno slovensko dramo
Tadeja Rebek, 22. 9. 2017
Tadeja Rebek bere sodobno slovensko dramo
Sara Horžen, 29. 9. 2017
Sara Horžen bere sodobno slovensko dramo
Jera Ivanc, 29. 9. 2017
Jera Ivanc bere sodobno slovensko dramo
Vida Lestan, 29. 9. 2017
Vida Lestan bere sodobno slovensko dramo
Ajda Smrekar, 6. 10. 2017
Ajda Smrekar bere sodobno slovensko dramo
Matjaž Zorec, 6. 10. 2017
Matjaž Zorec bere sodobno slovensko dramo
Andreja Inkret, 6. 10. 2017
Andreja Inkret bere sodobno slovensko dramo
Kristian Koželj, 6. 10. 2017
Kristian Koželj bere sodobno slovensko dramo
Tomaž Krajnc, 13. 10. 2017
Tomaž Krajnc bere sodobno slovensko dramo
Matej Puc, 13. 10. 2017
Matej Puc bere sodobno slovensko dramo
Vid Žnidaršič, 13. 10. 2017
Vid Žnidaršič bere sodobno slovensko dramo
Aljaž Koprivnikar, 27. 9. 2019
Aljaž Koprivnikar bere sodobno slovensko dramo
Ana Duša in Tina Mahkota, 24. 9. 2020
Divje bo, razburljivo, nič vzgojnega ne bo!
Ana Duša, 20. 2. 2022
Kdo kroji usodo mladih generacij?