Karin Kristan, 8. 9. 2017

Karin Kristan bere sodobno slovensko dramo

Karin Kristan, dijakinja 3. letnika Umetniške gimnazije Ljubljana, dramsko-gledališke smeri, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Brite Bautin. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Tomaža Lapajneta Dekleve in Vida Sodnika Čistka.
:
:

Karin Kristan / Foto: Osebni arhiv

Sem Karin Kristan, dijakinja 3. letnika Umetniške gimnazije Ljubljana, dramsko-gledališke smeri. Za štafeto branja sem izvedela šele, ko sem jo sama prejela iz rok sošolke in dobre prijateljice Brite Bautin. Najprej hvala Briti za priložnost in zaupanje ter velika pohvala ustvarjalcem SiGledalovega iskalnika, ki mi je v veliko pomoč predvsem v tem obdobju, ko se s sodobno slovensko dramatiko šele zares začenjam spoznavati.

Pri izbranem tekstu me ni pritegnil le naslov, temveč tudi dejstvo, da sta avtorja dva. Gre za besedilo Čistka, ki sta ga napisala Tomaž Lapajne Dekleva in Vid Sodnik. Komičen tekst, skozi katerega odseva slika današnje družbe, mi je ponudil veliko užitka ob branju ter odprl vrsto novih tem za razmislek. Zdi se mi, da lahko vsak bralec najde košček sebe znotraj premišljeno zastavljenih likov, zato sem se tudi odločila, da priporočim prav ta tekst.

Štafeto predajam prijatelju, pisatelju in kmalu študentu slovenskega jezika in književnosti Niku Lebarju, saj verjamem, da bo izziv z veseljem sprejel.

Povezava: Tomaž Lapajne Dekleva, Vid Sodnik: Čistka

Tomaž Lapajne Dekleva, Vid Sodnik, Čistka

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana.