Ajda Smrekar, 6. 10. 2017

Ajda Smrekar bere sodobno slovensko dramo

Igralka Ajda Smrekar, članica ansambla Mestnega gledališča ljubljanskega, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Tine Potočnik. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Jaz, žrtev Simone Semenič.
:
:

Ajda Smrekar / Foto: Aljoša Rebolj

Eno od besedil, ki mi je na portalu SiGledal takoj padlo v oko, je monodrama Simone Semenič Jaz, žrtev. Verjetno zaradi naslova, ki se mi je zdel precej slovenceljski, kar se mi je sprva zdelo zabavno, a žal nimam rentgenskega očesa, da bi po naslovu lahko začutila smisel teksta. Ima pa razjasnitev in spoznanje v branju tisto moč, ki me napolni z neustavljivo željo, da bi besedilo posvojila na odrskih deskah.

Gre za monodramo, za avtobiografsko izpoved, ki je tako zelo neposredna, iskrena in samoironična, da ne išče niti sočutja niti empatije, še več, celo cinična je do samopomilovanja: tako je, javkanje je zadnje, kar lahko pomaga. Razkrije nam svoje najhujše tegobe, bolezni, diagnoze in bolečine, niza jih druga za drugo neposredno, brez cenzure, tako ostro resnično, da v bralcu vzbuja nelagodje. A je to le ena od treh avtobiografij, ki jih je Simona Semenič združila v knjižnem prvencu Me slišiš? Občudujem moč in sposobnost pisateljice, da tako dosledno izstopi iz lastnega telesa in duše.

Vsekakor je imeti dostop do besedil različnih sodobnih dramatikov kar z domačega kavča pravo razkošje. Zato brskajte in stikajte za dramskimi teksti preko portala SiGledal. Prepričana sem, da bo vsak okus našel nekaj zase. Tisto, kar vam pa res zadiši, naj vas zapelje, da se sprehodite do knjigarne in tudi sami kupite še papirno različico.

Za nominacijo se zahvaljujem Tini Potočnik. Hvala Ti, da skrbiš za širjenje mojega obzorja, saj priznam, da se portalu doslej nisem posvečala. Štafeto predajam kolegu in sodelavcu Mateju Pucu, ki zna videti dramski tekst z najbolj presenetljive plati in nas razsvetliti s svojim izborom.

Povezava: Simona Semenič: Jaz, žrtev

Simona Semenič, Jaz žrtev

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Vida Lestan, 29. 9. 2017
Vida Lestan bere sodobno slovensko dramo
Yulia Roschina, 8. 9. 2017
Yulia Roschina bere sodobno slovensko dramo
Karin Kristan, 8. 9. 2017
Karin Kristan bere sodobno slovensko dramo
Jera Ivanc, 29. 9. 2017
Jera Ivanc bere sodobno slovensko dramo
Sara Horžen, 29. 9. 2017
Sara Horžen bere sodobno slovensko dramo
Nik Škrlec, 15. 9. 2017
Nik Škrlec bere sodobno slovensko dramo
Brina Klampfer, 15. 9. 2017
Brina Klampfer bere sodobno slovensko dramo
Tadeja Rebek, 22. 9. 2017
Tadeja Rebek bere sodobno slovensko dramo
Matjaž Zorec, 6. 10. 2017
Matjaž Zorec bere sodobno slovensko dramo
Andreja Inkret, 6. 10. 2017
Andreja Inkret bere sodobno slovensko dramo
Kristian Koželj, 6. 10. 2017
Kristian Koželj bere sodobno slovensko dramo
Tomaž Krajnc, 13. 10. 2017
Tomaž Krajnc bere sodobno slovensko dramo
Matej Puc, 13. 10. 2017
Matej Puc bere sodobno slovensko dramo
Anže Okorn, 13. 10. 2017
Anže Okorn bere sodobno slovensko dramo
Vid Žnidaršič, 13. 10. 2017
Vid Žnidaršič bere sodobno slovensko dramo
Tatjana Brenčič Okorn, 20. 10. 2017
Tatjana Brenčič Okorn bere sodobno slovensko dramo
Minca Lorenci, 20. 10. 2017
Minca Lorenci bere sodobno slovensko dramo
Neža Prah Seničar, 27. 10. 2017
Neža Prah Seničar bere sodobno slovensko dramo
Mila Kotnik, 1. 11. 2019
Mila Kotnik bere sodobno slovensko dramo