Tina Bonča, 1. 9. 2017

Tina Bonča bere sodobno slovensko dramo

Kostumografka in scenografka Tina Bonča je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Doriana Šilca Petka. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Nebojše Pop-Tasića Salto mortale.
:
:

Tina Bonča / Foto: Osebni arhiv

Salto mortale. (Ples življenja). Ker bi rada srečala žensko s kačjo glavo, moža z nogami srake, fantka, ki kikirika, starčka, ki tuli kot volk, in jezljivko pa nečistnico, oderuha in požeruha pa še koga. Ker bi rada šla tja, kjer je luč mračna, temačna, mrakobna, drobna, zlobna in komaj svetlobna. In, ker je pomembno, da si, kar si. Bodi drugačen. Ne bodi tečen. Ne bodi lačen. Bodi srečen. Žalost ubija. Nesreča je le iluzija. Ne veš, zakaj, a vendar živiš. Ker nesreča je le iluzija in ne vem, zakaj, a vendar živim in nisem tečna, kadar sem srečna, no, lačna. Ker tukaj mi živimo, tukaj je naš raj! Imamo vse in vsega zmanjkuje, za naše potrebe pa nam zadostuje. Srečni smo. Imamo, kar imamo. Znamo, kar znamo.

.to in nič več.

...

kajti

...

Lahko je kamnu biti kamen.

Kamen je kamen je kamen in amen.

 

.poševno pisane črke so seveda njegove besede.

 

.branje predajam Yulii, ker se preredko srečamo.

Povezava: Nebojša Pop Tasić: Salto mortale (Ples življenja)

Nebojša Pop-Tasić, Salto mortale

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana.