Brina Klampfer, 15. 9. 2017

Brina Klampfer bere sodobno slovensko dramo

Brina Klampfer trenutno v gledališkem prostoru deluje kot gledališka režiserka, dramaturginja, producentka in performerka. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejela iz rok Kaje Pinter. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Katarine Černe Prideš, prosim, nazaj?
:
:

Brina Klampfer / Foto: Tomo Novosel

Ko sem prejela štafetno palico od Kaje Pinter (ki se ji tudi zahvaljujem), je bilo zunaj še neznosno vroče, in med ... mislim, da … petim vročinskim valom, mi je postalo jasno, da si bom vrele dni krajšala za ventilatorjem in parametrom "za mlade".

V kategorijo pade osem besedil petih različnih avtorjev/avtoric. Tamara Matevc je prispevala kar štiri (Prva ljubezen, Mali princ, Zlati šus in Pepelka) medtem, ko so ostale/-i avtorice/-ji prispevale/-i po eno Tjaša Mislej (Panj), Simona Hamer (Tik-tak), Andrej Rozman Roza (ATL 220/Neznani Linhart) in Katarina Černe (Prideš, prosim, nazaj?).

Ker se je o večini avtoric v podajanju štafete že govorilo, bom na tem mestu izpostavila samo eno, to je Katarina Černe s svojim dramskim prvencem Prideš, prosim, nazaj?

Gre za dramo, ki je nastajala v okviru delavnice dramskega pisanja Vzkrik. V primorskem narečju spretno napisani raznoliki najstniki se srečujejo s težavami, za katere tako radi rečemo, da spadajo v njihova leta (depresija, motnje hranjenja, spolna usmerjenost, zasvojenost z drogami …), a jih Katarina osvetli z drugačnim, svežim pridihom. V drami je edina odrasla oseba psihiatrinja, tegobe pa so kljub iskrenosti in življenjskosti polne humornega dialoga, dramo gradi suspenz, ki bralca kljub dolžini 98 strani, ne pusti na miru.

V Sloveniji se že vrsto let govori o manku gledališča za mlade. Nobeno gledališče pa se načrtno ne usmeri v to, česar še ni, čeprav mladi vedno bodo. Ko boste delali naslednji korak v tej smeri, toplo priporočam uprizoritev besedila Katarine Černe Prideš, prosim, nazaj?

Palico predajam prijateljici in sodelavki Ani Duši.

Povezava: Katarina Černe: Prideš, prosim, nazaj?

Katarina Černe, Prideš prosim nazaj?

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana.