Andreja Inkret, 6. 10. 2017

Andreja Inkret bere sodobno slovensko dramo

Klasična filologinja Andreja Inkret je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Jere Ivanc. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči teksta Lizistrata in Neron Andreja Rozmana Roze.
:
:

Andreja Inkret / Foto Pauli

Najprej hvala Jeri Ivanc za štafeto.

Če je že štafeta, kot je zapisala Jera, z mano zašla v klasičnofilološke vode, se spodobi, da jim ostanem zvesta. V branje priporočam Lizistrato in Nerona Andreja Rozmana Roze. Ti dve besedili sta po mojem mnenju vrhunski: zabavni, domiselni in polni tistih jezikovnih vragolij in obratov, zaradi katerih je Roza svojevrsten fenomen na področju jezika. Čeprav sta bili mišljeni kot libreto, prva za muzikal, druga za rock opero, se prav lepo bereta tudi kot samostojni dramski besedili.

Predvsem pa Rozina Lizistrata in Neron vsak po svoje potrjujeta, da premišljene sodobne različice starih tem in motivov vedno govorijo o našem, sodobnem svetu.

Na primer, tako Aristofanova kot Rozina Lizistrata ustavita nesmiselno politiko moških, ki ne znajo prenehati z vojno. Njun uspeh sloni na dobro znani taktiki: seksualnem štrajku, oziroma kot sočno razloži Rozina Lizistrata: »Nobena nobenmu ne da, dokler se vojna ne konča.« A ko moški klonejo, se izkaže, da je bila starogrška Lizistrata, ki je v 5. st. pr. n. št. lahko nastala zgolj kot fantazma v moški glavi, pri reševanju sveta učinkovitejša kot sodobna Lizistrata, ki v drugem tisočletju zlahka postane političarka. V Aristofanovih Atenah je po vojni vse spet lepo in prav, v sodobni Lepeniji in sosednji Krasoniji pa niti ne. Dobro namreč vemo, nam ob koncu namigne Roza, kako je s politiko. V njej človek, naj bo kateregakoli spola že, le stežka ne postane, če si lahko sposodim besedno zvezo uboge moške žrtve v tej komediji, »težka svina«.

»Napiš mi dramo, kjer bo konc total krvav,« na drugi strani vpije nori rimski cesar Neron Seneki, ki kot razumnik v pobesnelih časih lahko stori le malo, skoraj nič. Tudi ta kruta, a obenem na moč duhovita zgodba o cesarju, ki mu je ob vseh sočasnih političnih problemih najpomembneje, da ima talent, še zdaleč ni samo antična.  

Štafeto z veseljem predajam Petri Tanko, ki se na gledališče dobro spozna.

Povezave:

Andrej Rozman Roza, Lizistrata in Neron

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Vida Lestan, 29. 9. 2017
Vida Lestan bere sodobno slovensko dramo
Matjaž Zorec, 6. 10. 2017
Matjaž Zorec bere sodobno slovensko dramo
Kristian Koželj, 6. 10. 2017
Kristian Koželj bere sodobno slovensko dramo
Jera Ivanc, 29. 9. 2017
Jera Ivanc bere sodobno slovensko dramo
Sara Horžen, 29. 9. 2017
Sara Horžen bere sodobno slovensko dramo
Nik Škrlec, 15. 9. 2017
Nik Škrlec bere sodobno slovensko dramo
Brina Klampfer, 15. 9. 2017
Brina Klampfer bere sodobno slovensko dramo
Ajda Smrekar, 6. 10. 2017
Ajda Smrekar bere sodobno slovensko dramo
Tadeja Rebek, 22. 9. 2017
Tadeja Rebek bere sodobno slovensko dramo
Kristian Koželj, 6. 10. 2017
Kristian Koželj bere sodobno slovensko dramo
Tomaž Krajnc, 13. 10. 2017
Tomaž Krajnc bere sodobno slovensko dramo
Matej Puc, 13. 10. 2017
Matej Puc bere sodobno slovensko dramo
Anže Okorn, 13. 10. 2017
Anže Okorn bere sodobno slovensko dramo
Vid Žnidaršič, 13. 10. 2017
Vid Žnidaršič bere sodobno slovensko dramo
Tatjana Brenčič Okorn, 20. 10. 2017
Tatjana Brenčič Okorn bere sodobno slovensko dramo
Minca Lorenci, 20. 10. 2017
Minca Lorenci bere sodobno slovensko dramo
Neža Prah Seničar, 27. 10. 2017
Neža Prah Seničar bere sodobno slovensko dramo
Nejc Jezernik, 20. 10. 2017
Nejc Jezernik bere sodobno slovensko dramo