Mithra Strojan Rot, 25. 8. 2017

Mithra Strojan Rot bere sodobno slovensko dramo

Mithra Strojan Rot, učenka osmega razreda ljubljanske OŠ Poljane, rada riše, bere in rolka. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejela iz rok Dunje Rutar. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Prva ljubezen Tamare Matevc.
:
:

Mithra Strojan Rot / Foto: Janez Strojan

Prebrala sem dramo Prva ljubezen Tamare Matevc.

Voranc živi z mamo in očetom, ki je veliko na službenih potovanjih. Želi si psa, za katerega bi skupaj z Višnjo skrbela in ga sprehajala. Voranc je zaljubljen v Višnjo. Višnja je deklica, ki učiteljev ne vika. Vorancu je pripravljena pomagati pri vseh težavah. Ko ravnatelja Ota zdene kap, dobita psa Volkca, za katerega lepo skrbita.

Drama mi je bila zelo všeč, ker govori o ljubezni, s katero se v mojih letih spopadajo skoraj vsi. Všeč mi je tudi, ker je ravnatelj Oto zelo iskren ter pomaga tako otrokom kot učiteljem, torej Vorancu in Višnji pri prvi ljubezni ter učiteljici Janji po ločitvi od Egona.

Nominirala pa bi Taajdo Strojan Rot, ker vem, da ima zelo rada knjige ter drame, ki jih sama tudi piše.

Povezava: Tamara Matevc: Prva ljubezen

Tamara Matevc, Prva ljubezen

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana.