Neža Vidmar, 25. 8. 2017

Neža Vidmar bere sodobno slovensko dramo

Neža Vidmar je nekdanja dijakinja dramsko-gledališke smeri gimnazije v Novi Gorici, v jeseni bo pričela s študijem specialne in rehabilitacijske pedagogike na Pedagoški fakulteti Ljubljana. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejela iz rok Nejca Rožmana Ivančiča. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Saše Pavček Pod snegom.
:
:

Neža Vidmar / Foto: Osebni arhiv

Najprej bi se rada zahvalila prof. Nejcu Rožmanu Ivančiču za nominacijo ter pravzaprav že za samo seznanitev s svetom dramskih del, ki mi je skozi štiri leta ur dramaturgije več kot prirasel k srcu in mi polepšal marsikateri dan.

Med brskanjem po portalu SiGledal sem naletela na veliko besedil, ki bi jih z veseljem prebrala. Nenadoma sem se prepustila poetični drami Saše Pavček Pod snegom, ki me je tako prilepila nase, da sem jo požrla na dušek. Izredno lahko berljivo in napeto delo mi je z vsako novo stranjo odpiralo vprašanja in globeli nepredvidenih zapletov, ki so se povezali v čudovito celoto.

Na prvi pogled precej preprost trikotnik med hčerjo, njenim fantom in materjo preraste v pogovor, poln obtoževanja, tako sovražnih kot ljubezenskih izpovedi ter razgaljanja skrbno čuvanih skrivnosti. Ko se liki trudijo razrešiti nesoglasja, privrejo na dan njihovi poskusi prikrivanja lastnih napak, svoje občutke krivde želijo potlačiti in jih zvaliti na nekoga drugega. A ko bralca zagrabi potreba po tem, da bi katerega izmed njih obsojal zaradi napak ali dejanj, hitro spozna, da ga ravno zaradi njegove kompleksnosti in človeškosti pravzaprav razume in na nek način celo občuduje.

Motivi neuslišane ljubezni in hrepenenja po naklonjenosti ter bližini se bijejo s potrebami po individualizmu in samouveljavljanju, kar je zelo dobro ogledalo življenju v današnjem času. Takšen vpogled v vsakdanje težave bi lahko marsikomu odprl oči, zato dramo priporočam v branje prav vsakemu, ki si lahko privošči odtrgati kakšno uro dragocenega časa.

Na oktobrski premieri bi z veseljem sedla med občinstvo in še z drugega zornega kota znova uživala v napeti zgodbi, štafeto pa predajam Mateji Jelaska, ki se bo zagotovo z veseljem potopila v svet dram.

Svoje razmišljanje zaključujem s preprosto resnico iz besedila, vsekakor pa dramo prepuščam v lastno presojo bralcem.

"Korak ni namenjen temu,
da prehiteva nogo;
tla je treba s stopalom negovati,
se jim zahvaliti, da so, saj brez njih
vse pade, zaradi tal vse navpik stoji!"

Povezava: Saša Pavček: Pod snegom

Saša Pavček, Pod snegom

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Alja Lobnik, 11. 8. 2017
Alja Lobnik bere sodobno slovensko dramo
Tin Grabnar, 11. 8. 2017
Tin Grabnar bere sodobno slovensko dramo
Urška Brodar, 11. 8. 2017
Urška Brodar bere sodobno slovensko dramo
Tina Potočnik Vrhovnik, 18. 8. 2017
Tina Potočnik Vrhovnik bere sodobno slovensko dramo
Dorian Šilec Petek, 25. 8. 2017
Dorian Šilec Petek bere sodobno slovensko dramo
Igor Samobor, 18. 8. 2017
Igor Samobor bere sodobno slovensko dramo
Nejc Rožman Ivančič, 18. 8. 2017
Nejc Rožman Ivančič bere sodobno slovensko dramo
Urša Adamič, 11. 8. 2017
Urša Adamič bere sodobno slovensko dramo
Eva Nina Lampič, 7. 7. 2017
Eva Nina Lampič bere sodobno slovensko dramo
Diana Koloini, 11. 8. 2017
Diana Koloini bere sodobno slovensko dramo
Mojca Dimec, 25. 8. 2017
Mojca Dimec bere sodobno slovensko dramo
Mithra Strojan Rot, 25. 8. 2017
Mithra Strojan Rot bere sodobno slovensko dramo
Miha Marek, 25. 8. 2017
Miha Marek bere sodobno slovensko dramo
Andreja Gombač, 1. 9. 2017
Andreja Gombač bere sodobno slovensko dramo
Karin Kristan, 8. 9. 2017
Karin Kristan bere sodobno slovensko dramo
Yulia Roschina, 8. 9. 2017
Yulia Roschina bere sodobno slovensko dramo
Brina Klampfer, 15. 9. 2017
Brina Klampfer bere sodobno slovensko dramo