Maša Jazbec, 11. 9. 2016

Požigalec živi na severu

Festivalski blog – Lutke 2016: Refleksija
:
:
Foto: Arhiv Plexus Polaire
Foto: Arhiv Plexus Polaire
Foto: Arhiv Plexus Polaire
Foto: Arhiv Plexus Polaire

Drugi festivalski večer. Polno dvorano Velikega odra Lutkovnega gledališča Ljubljana pričaka navidezno prazen in temen oder, odet v nekakšno mrakobno vzdušje. Na sredi odra siva koprenasta tančica. Trenutek zatem – na tančico se izpiše odlomek iz romana Preden zgorim norveškega pisatelja Gauteja Heivolla (izredno uspešen in mednarodno priznan roman je preveden tudi v slovenščino). Predstava Pepel izhaja iz omenjenega romana, ki združuje dva pripovedna tokova – enega o razrvanem pisatelju, ki se sooča z očetovo smrtjo, ter drugega, ki se vrača v leto 1978, v majhno naselje Finsland, kjer se odvija žgoča saga s shizofrenim požigalcem v ospredju. Režiserka Yngvild Aspeli sledi romanesknemu toku in poudarja zavedanje o literarni podlagi predstave. Močno so prisotni motivi skandinavske dežele, od vizualnega ozadja z idiliko norveške vasice do uporabe podobe volka, losa, smuči in ne nazadnje tudi do kostumografske podobe lutk. Predstava se tako tudi »bere«. Po skandinavsko. Počasen ritem, večinoma pospremljen z nežnimi klavirskimi toni, ki ga mestoma prekine težko rockovsko-punkersko »žaganje«, filmsko obarvana glasba v stilu Misije nemogoče ali pritajeni melodramatični songi, izrisuje omenjena pripovedna tokova tako, da enega ovija v gledališkost igralca v vlogi pisatelja, drugega pa v lutkovno estetiko.

Francosko-norveška skupina ustvarjalcev Plexus Polaire se lahko pohvali z izredno dovršenostjo in preciznostjo realističnih lutkovnih kreacij; animatorji, ki so najmočnejši v trenutkih, ko se spogledujejo s tehniko bunraku (z Japonske izhajajoča starodavna tehnika, ko eno lutko animira več lutkarjev), pa s pomočjo učinkovitega lučnega oblikovanja pripomorejo k visokemu nivoju lutkovnega dela predstave. Šibka točka predstave se izriše na mestih, ko se pripovedna tokova predstave združujeta in skušata problematizirati vprašanje: »Kdo je pravzaprav resnični požigalec?« Je to igralec-pisatelj ali lutka-shizofrenični piroman? Za doseg globine in doživljanje preizpraševanja človekovih najbolj skritih občutkov bi gledalec pričakoval večji vložek s strani igralca. Šele z močno prezentacijo in prisotnostjo igralske vloge bi sporočilo romana oz. predstave zaživelo. Predstava tako izzveni kot razmeroma dobro napisana knjiga, a ko bralec-gledalec obrne zadnjo stran knjige, s tem pa se predstava zaključi, ostane grenak priokus. Predstava je vsekakor vredna ogleda – še enkrat, s poudarkom na lutkovni estetiki in animaciji – a gre za »varno« predstavo. Glede na to, da se dotika »nevarnih« tematik, kot je srečevanje človeka z manipulativno in uničujočo močjo norosti, bi si vsekakor lahko dovolila več. A potem to morda ne bi bila več skandinavska, sentimentalno obarvana saga.

***

Avtorice prispevkov festivalskega bloga so udeleženke Male šole kreativnega pisanja, ki poteka v času festivala LUTKE 2016.
Pišejo: Tjaša Bertoncelj, Valentina Hajdinjak, Tajda Hlačar, Maša Jazbec, Katja Pestotnik, Nuša Simončič, Klara Vulikić
Mentorica delavnice in urednica bloga: Zala Dobovšek

https://lutke2016.wordpress.com/

Festival Lutke

Povezani dogodki

Nuša Simončič, 12. 9. 2016
Zgodovina je nova sedanjost
Klara Vulikić, 11. 9. 2016
Kokakolonizacija razmišljanja
Klara Vulikić, 12. 9. 2016
Mesto za vsakogar
Katja Pestotnik, 11. 9. 2016
Who do you see when you look at yourself?
Valentina Hajdinjak, 11. 9. 2016
Človek vs. narava
Katja Pestotnik, 11. 9. 2016
SAM DOMA. Sezona 1., epizoda 3.
Klara Vulikić, 11. 9. 2016
V otroštvu – v delavnici – v svetu
Tjaša Bertoncelj, 11. 9. 2016
Čarobni odhod
Tjaša Bertoncelj, 12. 9. 2016
Taborišče v lutkah
Tajda Hlačar, 13. 9. 2016
O tem, kaj je potem
Tjaša Bertoncelj, 13. 9. 2016
Pobeg
Nuša Simončič, 13. 9. 2016
Svoboda ob delu ali pobeg v smrt?
Klara Vulikić, 13. 9. 2016
Eins. Zwei. Drei. Življenje.
Maša Jazbec, 14. 9. 2016
Polet na planet domišljije
Tajda Hlačar, 14. 9. 2016
Odbita gotska grozljivka
Valentina Hajdinjak, Tjaša Bertoncelj, 15. 9. 2016
Intervju: Miha Golob
Valentina Hajdinjak, 15. 9. 2016
Monopolna neumnost belega človeka
Nuša Simončič, 15. 9. 2016
Za vedno skupaj
Valentina Hajdinjak, 15. 9. 2016
Tunel nelagodja
Maša Jazbec, 14. 9. 2016
Polet na planet domišljije
Maša Jazbec, Benjamin Krnetić, 15. 1. 2014
Kaligula: »Še sem živ!«
Maša Jazbec, 17. 9. 2018
Priprava čaja je cirkuški trik