Neža Vidmar bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Neža Vidmar

Neža Vidmar je nekdanja dijakinja dramsko-gledališke smeri gimnazije v Novi Gorici, v jeseni bo pričela s študijem specialne in rehabilitacijske pedagogike na Pedagoški fakulteti Ljubljana. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejela iz rok Nejca Rožmana Ivančiča. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Saše Pavček Pod snegom.


Neža Vidmar / Foto: Osebni arhiv

Najprej bi se rada zahvalila prof. Nejcu Rožmanu Ivančiču za nominacijo ter pravzaprav že za samo seznanitev s svetom dramskih del, ki mi je skozi štiri leta ur dramaturgije več kot prirasel k srcu in mi polepšal marsikateri dan.

Med brskanjem po portalu SiGledal sem naletela na veliko besedil, ki bi jih z veseljem prebrala. Nenadoma sem se prepustila poetični drami Saše Pavček Pod snegom, ki me je tako prilepila nase, da sem jo požrla na dušek. Izredno lahko berljivo in napeto delo mi je z vsako novo stranjo odpiralo vprašanja in globeli nepredvidenih zapletov, ki so se povezali v čudovito celoto.

Na prvi pogled precej preprost trikotnik med hčerjo, njenim fantom in materjo preraste v pogovor, poln obtoževanja, tako sovražnih kot ljubezenskih izpovedi ter razgaljanja skrbno čuvanih skrivnosti. Ko se liki trudijo razrešiti nesoglasja, privrejo na dan njihovi poskusi prikrivanja lastnih napak, svoje občutke krivde želijo potlačiti in jih zvaliti na nekoga drugega. A ko bralca zagrabi potreba po tem, da bi katerega izmed njih obsojal zaradi napak ali dejanj, hitro spozna, da ga ravno zaradi njegove kompleksnosti in človeškosti pravzaprav razume in na nek način celo občuduje.

Motivi neuslišane ljubezni in hrepenenja po naklonjenosti ter bližini se bijejo s potrebami po individualizmu in samouveljavljanju, kar je zelo dobro ogledalo življenju v današnjem času. Takšen vpogled v vsakdanje težave bi lahko marsikomu odprl oči, zato dramo priporočam v branje prav vsakemu, ki si lahko privošči odtrgati kakšno uro dragocenega časa.

Na oktobrski premieri bi z veseljem sedla med občinstvo in še z drugega zornega kota znova uživala v napeti zgodbi, štafeto pa predajam Mateji Jelaska, ki se bo zagotovo z veseljem potopila v svet dram.

Svoje razmišljanje zaključujem s preprosto resnico iz besedila, vsekakor pa dramo prepuščam v lastno presojo bralcem.

"Korak ni namenjen temu,
da prehiteva nogo;
tla je treba s stopalom negovati,
se jim zahvaliti, da so, saj brez njih
vse pade, zaradi tal vse navpik stoji!"

Povezava: Saša Pavček: Pod snegom


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/neza-vidmar-bere-sodobno-slovensko-dramo