Kaja Cencelj, SiGledal, 23. 12. 2010

Nagrade za umetnike in nagrade za bralce

DECEMBRSKI FOKUS – NAGRAJENCI 2010: Mesec dni smo spoznavali letošnje nagrajence in njihovo delo na, ob ali za odrom, se in jih spraševali, katere nagrade so pomembne in čému so namenjene, kakšen je pravzaprav njihov namen, pomen in vrednost. Zdaj je čas, da nagradimo tudi bralce – z imenitnim čtivom.
:
:

Kaja Cencelj, urednica decembrskega fokusa

Odgovori nagrajencev v decembrskem fokusu so bili raznovrstni in pisani, pojasnjevali so zakulisje nagrajevanja in ustvarjanja, zato tudi beseda v večini intervjujev ni tekla le o nagradah. Skozi kalejdoskop tekstov pa se je vendarle izrisala neka skupna, dokaj harmonična podoba, da nagrade so pomembne in jih je vselej prijetno dobiti, niso pa nikoli nikakršno merilo ali zagotovilo. Vsaj ne v umetnosti, kjer tisti prvi in najboljši ni izmerljiv, nagrada sama pa tudi ne zagotavlja brezskrbnega ustvarjanja v prihodnosti. Verjamem, da bi se vsi strinjali, da si jo je prav vsak od intervjuvancev oziroma portretirancev tudi zaslužil.

Dopisovanje dramatičarke in režiserja

Če smo mesec že začeli z nagradami, naj vas ob koncu še nagradimo – z intervjujem oziroma večmesečnim dopisovanjem mlade dramatičarke Simone Hamer z režiserjem Janezom Pipanom, v katerem se izriše prostrana in prodorna režiserjeva miselna pokrajina. Pipan je za diplomsko uprizoritev Mrožkovega Tanga prejel veliko nagrado Borštnikovega srečanja leta 1979, nagrajeni sta bili tudi njegovi prvi »pravi« predstavi Zapiski o sistemu Vitomila Zupana (EG Glej, 1978/1979) in Profesor Klepec Ferda Kozaka (SNG Drama Ljubljana, 1979/1980). Njegovo krstno režijo v Gleju je publika sprejela z ovacijami, odlične so bile tudi kritike, Lado Kralj mu je ponudil režijo na velikem odru v Drami, leto kasneje pa ga je Dušan Jovanović povabil v Slovensko mladinsko gledališče.

Vendar pri dopisovanju ne gre le za zgodovinski prerez Pipanovega ustvarjanja in njegovih (bojkotiranih) nagradah (za nagrado Borštnikovega srečanja za režijo Klementovega padca je menda izvedel iz televizijskega prenosa zaključne prireditve), temveč se dopisovalca pogovarjata tudi o (ne)političnem gledališču v osemdesetih, Mejerholdu, realnosti, človeštvu, minljivosti in odtisu resničnosti minulega bivanja. Ognila se nista niti režiserjeve naklonjenosti do Bergmana, Fellinija, Eisensteina, Buñuela in drugih magov sedme umetnosti, ki so subtilno krmarili njegovo filmsko montažo teksta na odru. Ob neizbežnem srečanju s Pipanom bomo izvedeli, katero gledališče ga pritegne in kakšno fascinira, kaj si misli o sodobni slovenski dramatiki, današnjem gledališču in avditoriju in morda tudi o tem, zakaj (ne) verjame v moč gledališča.

Ob nagradah tudi Pregrade

Proti koncu meseca decembra so se ob nagradah ustavile še Pregrade oziroma kolumna Mojce Kreft, v kateri se avtorica kritično sprehodi skozi gledališke dogodke v oktobru in novembru, na katerih se je srečala ali se še srečuje s pregrado. Začenši z oktobrskim Borštnikovim srečanjem pred 45. leti v Mariboru, na odprtju in zaključku katerega so se družili vsi gledališki direktorji, do letošnjega Festivala Borštnikovo srečanje (namenjenega le eliti?). Novembra je pot nadaljevala od pregledne razstave v Slovenskem gledališkem muzeju ob 40-letnici najstarejšega neinstitucionalnega gledališča v slovenskem prostoru, Gledališča Glej, do mednarodne razstave gledališke arhitekture v srednji Evropi s pomenljivim naslovom Onkraj vsakdanjosti v Muzeju za arhitekturo in oblikovanje na Fužinskem gradu. Dramaturginja in teatrologinja se dotakne še (ne)tehtnih teoretičnih in zgodovinskih branj ter (re)interpretacije slovenske dramatike v komparativnih študijah. Posebno zanimiv postanek naredi ob brezizhodnem Prijateljevem in Korunovem totenbirtovskem prostoru, v katerem pregrade pri osebnih razmišljanjih nastajajo, ker ne sežejo onkraj vsakdanjosti.

Kaj je tisto, kar se dotakne režiserja? 

Kolumna Kreftove med drugim spodbuja tudi k izpraševanju totenbirta in Totenbirta. Nekaj odgovorov na vprašanja, ki se ob tem porajajo, bo podal režiser predstave Totenbirt Mile Korun, s katerim se bo v začetku januarja pogovarjala Anja Bunderla. Gledališki režiser s svojim lastnim izrazom in poetiko, ki se nikoli ni uklanjal konvencijam, je na oder krstno postavil marsikateri dramski tekst slovenskih avtorjev. Zato bo njegovo mnenje o mladi slovenski dramatiki, trenutnem stanju slovenskega teatra, mestu gledalca v predstavi, režiji pa tudi o interpretaciji, enkratnosti uprizoritve in političnem teatru, morda celo o novi uprizoritvi Ivana Cankarja in dežnikih na odru, nedvomno zanimivo branje v prvih dneh leta 2011. Za Koruna dramsko besedilo nikoli ni zaključena celota pomenov in za režijo se odloči, ko se ga nek tekst notranje dotakne. Enako je bilo s Totenbirtom. Kaj je tisto, kar se je tako dotaknilo Koruna, pa v intervjuju.

Prijetno branje, tudi v letu 2011!

 

Kaja Cencelj, Sigledal, 2. 12. 2010
Zalet za nadaljnje gledališke podvige
Kaja Cencelj, Sigledal, 8. 12. 2010
Dvom – edino zagotovilo za živo ustvarjalnost
Kaja Cencelj, Sigledal, 6. 12. 2010
Ko te nagrada radostno potreplja
Kaja Cencelj, SiGledal, 13. 12. 2010
Nagrada, dobrodošel dvigovalec ega v težkih trenutkih
Kaja Cencelj, SiGledal, 16. 12. 2010
Nagrade niso merilo za prihodnost
Anita Volčanjšek, SiGledal, 10. 12. 2010
Župančič Zupančiču
Kaja Cencelj, SiGledal, 21. 12. 2010
Potrditev, da sem delovala v pravi smeri
Pia Brezavšček, SiGledal, 3. 12. 2010
Nagrajenka Prešernovega sklada Maja Delak
Nika Arhar, SiGledal, 3. 12. 2010
Mateja Rebolj, Prešernova nagrajenka 2010
Kaja Cencelj, SiGledal, 2. 12. 2010
Ko enostavno moraš verjeti
Lena Gregorčič, SiGledal, 8. 12. 2010
In priznanje gre ... Gašperju Tiču
Lena Gregorčič, SiGledal, 10. 12. 2010
Župančič in Vasja Predan
Nika Jurov, SiGledal, 8. 12. 2010
»Srce in dušo sem vrgel v pantomimo«
Nika Arhar, SiGledal, 9. 12. 2010
V procesu sva se ugledali kot kreativni osebi
Kaja Cencelj, SiGledal, 13. 12. 2010
SNG Maribor – veliki nagrajenec festivala Zlati lev
Kristina Mihelj, SiGledal, 17. 12. 2010
Kje so meje? Ali sploh obstajajo?
Lena Gregorčič, SiGledal, 10. 12. 2010
Prejetje vsake nagrade je velika čast
Kristina Mihelj, SiGledal, 15. 12. 2010
Zmeraj bolj verjamem v ljudi
Kaja Cencelj, SiGledal, 14. 12. 2010
Ko želi človek preseči samega sebe
Tea Kovše, SiGledal, 14. 12. 2010
Pomembno je zavedanje, zakaj uporabljati lutko
Anita Volčanjšek, SiGledal, 15. 12. 2010
Komediji ne manjka ničesar
Kristina Mihelj, SiGledal, 17. 12. 2010
Ti nisi pomemben. V bistvu ne.
Lena Gregorčič, SiGledal, 22. 12. 2010
Nagrada je čisto intimno zadoščenje
Kaja Cencelj, SiGledal, 20. 12. 2010
Deset let kalejdoskopa Ivane Djilas
Kristina Mihelj, SiGledal, 20. 12. 2010
Študij, poln nepričakovanih odločitev
Lena Gregorčič, SiGledal, 22. 12. 2010
Janez Hočevar - Rifle, prejemnik Borštnikovega prstana 2010
Kristina Mihelj, SiGledal, 21. 12. 2010
Več različnih sodelavcev – večja ustvarjalnost
Kaja Cencelj, SiGledal, 2. 12. 2010
Ko enostavno moraš verjeti
Kaja Cencelj, SiGledal, 12. 1. 2011
Nekoč del seminarja, danes aktivni pisci in ustvarjalci
Kaja Cencelj, SiGledal, 22. 12. 2010
Nagrad za prevajalce manj kot prstov ene roke