Anže Okorn, 13. 10. 2017

Anže Okorn bere sodobno slovensko dramo

Anže Okorn je doktor filozofije, dela v eni od knjigarn Mladinske knjige, redno piše za Radio Študent in revijo Ekran, v še posebej velik užitek pa mu je pisanje tekstov za gledališke liste, ki so bili vsaj do sedaj omejeni z zidovi ljubljanske Drame. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejel iz rok Matjaža Zorca. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Medtem Srečka Fišerja.
:
:

Jurij Kalan: Most

Priporočil bi dramsko delo Srečka Fišerja Medtem, ki me je pritegnilo že s samim naslovom. Takoj ko sem ga prebral, je namreč moje nezavedno premetalo nekaj črk – natančneje tri, se poigralo s presledkom in naglasnimi znamenji ter me pahnilo v spomin na enostranski strip Medmet-man, ki ga je moj bivši sosed Miha Mally, dandanes odličen fotograf (in tudi »hud lik«, če si sposodim označbo, s katero mi je polaskal Matjaž Zorec ob predaji štafete, za katero se mu na tem mestu lepo zahvaljujem in mu jo tudi vračam), ustvaril »pred davnimi časi« in me – najstnika – s širjenjem obzorij onkraj Supermana in Batmana več kot navdušil. Fišerjev naslov Medtem je obenem napoteval na filozofijo »kot vselej vmesni čas«, o kateri sta na začetku devetdesetih let prejšnjega stoletja pisala Deleuze in Guattari, moj veliki miselni navdih. Gre tudi pri Fišerjevi drami za podobno mišljenje vmesnosti? Medtem je posemplani Primo Levi oziroma njegovo romaneskno-potopisno Premirje. Medtem so raznovrstni gledališki fragmenti odisejade, na kateri »vsak [človek govori] svoj sanjski jezik«; nekakšna mešanica pantomime ter esperanta »po tarzanovsko«. Medtem je sol v glavi, ki jo iz lastnega »švica« prideluje človek na neskončni poti iz Auschwitza do prve vukojebine, ki želi biti nova Švica, in nazaj –  sem ter tja – razdalja »od komičnega do pretresljivega«: Medtem, ko je »nekdo izgubil boga, ga je drugi našel«; eden je iznašel talking cure oziroma chimney sweeping, drugi pa sprojektiral dimnik krematorija: kar je za nekoga omejevanje svobode – je za drugega španska muha ... Medsvetje kot »sukanje spirale kolebavega sveta«: modrost Sokrata ali »filozofija prehitro odraslega otroka«?

Srečkova sreča, ujeta med »mora biti in morebiti«, je prekletstvo ... le tepec se zanaša nanjo! »Sovraštvo je vedno upravičeno in nikoli«; razdaljo med važnimi intelektualci in delavskim razredom pa premagujejo »cigani, ki igrajo nekakšno 'nonsense' verzijo internacionale«. »Na mostu smo! Hura« Spodaj pa »voda pozabe njenega imena« ... Kljub fragmentiranosti besedila puščica dramaturškega loka lepo leti; dialogi tečejo; didaskalije pa so na trenutke že prav filmske ...

Štafeto v igri »Izvolimo dramo« predajam svoji mami Tatjani Brenčič Okorn, vzgojiteljici, ki slabo leto pred upokojitvijo še zmeraj vstaja skupaj s kurami oziroma rudarji, zato da se ustrezno pripravi na delo in igro s »tamalimi« ...

Povezava: Srečko Fišer: Medtem

Srečko Fišer, Medtem

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Vid Žnidaršič, 13. 10. 2017
Vid Žnidaršič bere sodobno slovensko dramo
Sara Horžen, 29. 9. 2017
Sara Horžen bere sodobno slovensko dramo
Kristian Koželj, 6. 10. 2017
Kristian Koželj bere sodobno slovensko dramo
Vida Lestan, 29. 9. 2017
Vida Lestan bere sodobno slovensko dramo
Jera Ivanc, 29. 9. 2017
Jera Ivanc bere sodobno slovensko dramo
Andreja Inkret, 6. 10. 2017
Andreja Inkret bere sodobno slovensko dramo
Matej Puc, 13. 10. 2017
Matej Puc bere sodobno slovensko dramo
Matjaž Zorec, 6. 10. 2017
Matjaž Zorec bere sodobno slovensko dramo
Tomaž Krajnc, 13. 10. 2017
Tomaž Krajnc bere sodobno slovensko dramo
Ajda Smrekar, 6. 10. 2017
Ajda Smrekar bere sodobno slovensko dramo
Vid Žnidaršič, 13. 10. 2017
Vid Žnidaršič bere sodobno slovensko dramo
Tatjana Brenčič Okorn, 20. 10. 2017
Tatjana Brenčič Okorn bere sodobno slovensko dramo
Minca Lorenci, 20. 10. 2017
Minca Lorenci bere sodobno slovensko dramo
Neža Prah Seničar, 27. 10. 2017
Neža Prah Seničar bere sodobno slovensko dramo
Nejc Jezernik, 20. 10. 2017
Nejc Jezernik bere sodobno slovensko dramo
Bojana Žohar, 27. 10. 2017
Bojana Žohar bere sodobno slovensko dramo
Tara Prodnik, 27. 10. 2017
Tara Prodnik bere sodobno slovensko dramo
Blaž Dolenc, 27. 10. 2017
Blaž Dolenc bere sodobno slovensko dramo
Tanja Kotnik, 3. 11. 2017
Tanja Kotnik bere sodobno slovensko dramo
Andrej Jus, 3. 11. 2017
Andrej Jus bere sodobno slovensko dramo
Mia Skrbinac, 3. 11. 2017
Mia Skrbinac bere sodobno slovensko dramo