Taja Lesjak Šilak, 4. 5. 2018

Taja Lesjak Šilak bere sodobno slovensko dramo

Taja Lesjak Šilak je diplomirana dramaturginja, radijska voditeljica, avtorica oddaje Rockin' bones na Radiu Študent, glasbena novinarka in študentka podiplomskega programa Oblike govora na smeri Govorno sporočanje pri Tomažu Gubenšku na AGRFT. Štafeto branja je prejela iz rok Vanje Kretič. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Stopnice Jake Smerkolja.
:
:

Taja Lesjak Šilak / Foto: Luka Jereb, Žan Pavšek, Arhiv CTF UL AGRFT

Dolgo sem premišljevala, kaj natančno zame pomeni predaja te štafete, ali bom posegla po tekstih, ki so jih izbrali že kolegi pred menoj, ali pa se bom nagnila k iskanju novih, še ne uveljavljenih avtorjev. Potem pa je prišel na vrsto festival Vzkrik, kjer sem ujela bralno uprizoritev Stopnic v režiji Mojce Madon, in odločitev sploh ni bila več težka. 

Stopnice Jake Smerkolja so večplasten tekst, ki je tako vsebinsko kot jezikovno nabit, in to s poezijo samo. Velikokrat se mi sicer zdi, da se ta izraz uporablja v vse prej kot pravilne oz., bolje rečeno, primerne namene, a je na tem mestu edino, kar nekako ubesedi moje misli.

V drami se zelo inovativno in na trenutke duhovito kot dramski lik vzpostavijo stopnice stanovanjske hiše, ki seveda slišijo in vedo vse. Njihov način in pogled na zunanje dogajanje sta intrigantna, bralcu vzbudita vsemogoče kotičke domišljije in hkrati senzibilnost, ki jo premorejo predvsem stopnice same. Drama sicer odpira vprašanja o paleti možnih odnosov, družinskih, partnerskih, stigmatiziranih homoseksualnih, prijateljskih, tipično slovenskih sosedskih … Vse to je zapakirano v pametno napisane dialoge in elipse v časovnem dogajanju, ki jim bralec z lahkoto sledi in si ob prebrani besedi "konec" zaželi, da bi v tej stanovanjski hiši živelo še več ljudi.

Hvala Vanji za predajo štafete, jaz pa jo predajam mladi režiserki Mojci Madon, ki dramsko pisavo v prvi vrsti predvsem spoštuje, tako kot enakovredno spoštuje vse sodelavce znotraj gledališča, kar je lepa in redka vrednost.

 

Povezava: Jaka Smerkolj: Stopnice

Jaka Smerkolj, Stopnice

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Jernej Gašperin, 20. 4. 2018
Jernej Gašperin bere sodobno slovensko dramo
Urša Majcen, 21. 4. 2018
Urša Majcen bere sodobno slovensko dramo
Zala Mojca Jerman Kuželički, 20. 4. 2018
Zala Mojca Jerman Kuželički bere sodobno slovensko dramo
Iztok Drabik Jug, 4. 5. 2018
Iztok Drabik Jug bere sodobno slovensko dramo
Helena Fašalek, 20. 4. 2018
Helena Fašalek bere sodobno slovensko dramo
Katarina Černe, 21. 4. 2018
Katarina Černe bere sodobno slovensko dramo
Drago Ivanuša, 27. 4. 2018
Drago Ivanuša bere sodobno slovensko dramo
Jure Žavbi, 27. 4. 2018
Jure Žavbi bere sodobno slovensko dramo
Vanja Kretič, 27. 4. 2018
Vanja Kretič bere sodobno slovensko dramo
Mojca Madon, 11. 5. 2018
Mojca Madon bere sodobno slovensko dramo
Tina Resman, 18. 5. 2018
Tina Resman bere sodobno slovensko dramo
Jaka Smerkolj, 18. 5. 2018
Jaka Smerkolj bere sodobno slovensko dramo
Ana Žunič, 25. 5. 2018
Ana Žunič bere sodobno slovensko dramo
Nika Prusnik Kardum, 25. 5. 2018
Nika Prusnik Kardum bere sodobno slovensko dramo
Anja Grmovšek, 1. 6. 2018
Anja Grmovšek bere sodobno slovensko dramo
Taja Lesjak Šilak, 4. 4. 2019
Ikonografija Addamsovih
Taja Lesjak Šilak, 23. 5. 2023
Nekje med realnostjo vsakdana