Zala Mojca Jerman Kuželički, 20. 4. 2018

Zala Mojca Jerman Kuželički bere sodobno slovensko dramo

Zala Mojca Jerman Kuželički je čisto na sveže zaposlena v NUK-u, kjer zavzeto zbira in prebira Cankarjeva dela, pisma in notice ter druga gradiva iz njegovega časa, sicer pa je anglistka in primerjalna jezikoslovka z veliko ljubezni do gledališča, sodobnega plesa in feminizma. V zadnjem času je imela v okviru projekta Študenteater priložnost soustvariti dve predstavi, v čemer je neizmerno uživala. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejela iz rok Ajde Bračič. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Jere Ivanc Smoking Kills.
:
:

Zala Mojca Jerman Kuželički / Foto: Osebni arhiv

Seveda sem se pri projektu branja slovenske drame odločila za delo v angleščini. K branju me je takoj pritegnil podnaslov BANG BANG I shot my baby down, ki diši po nostalgiji in filmu noir. Tobak in smodnik, why, I say, bring it on …

Smoking Kills se izkaže za distopično kriminalko enodejanko, pravzaprav pravi štamprle. S prepričljivo skrivnostnim dogajanjem in končnim preobratom na hitro, a zagotovo pribije in pusti za seboj intriganten okus po družbeni kritiki. Skozi realističen in precej duhovit dialog spoznamo tri prikladno poimenovane prijateljice (dvoumna Camilla, preprosta Marla in samosvoja Gypsy), ki se znajdejo na težki preizkušnji. Gypsy in Marla morata od Camille zahtevati nemogoče – da ubije svojega moža. Njegov greh? Kajenje. Nahajamo se namreč v svetu, kjer so se naša nagravžna, a brezpredmetna slikovna opozorilca o nevarnostih kajenja nadgradila: kadilce_ke preganjajo ad hominem kot največje zločince_ke. Cigaretam se ne da več priložnosti, da bi bile morilke – ta nečedni posel opravijo kar ljudje. Poleg subtilne kritike omejevanja svobode posameznikov_ic tako drama ponuja v pokušino tudi vpogled v to, kako negotovi postanejo človeški odnosi, ko so nam kratene pravice. Zaletavo sodelovanje in hrepenenje po več in boljšem je lahko kaj hitro uničeno z nezaupanjem in izdajstvom. Smoking might kill, but people do it better.

Štafeto z največjim veseljem predajam Katarini Černe, soustvarjalki in bodoči vrhunski dramaturginji, ki piše fantastične drame in je vsesplošno čudovita. Ajdi Bračič, eni mojih najljubših oseb na svetu, od katere sem počaščeno prejela štafeto, pa: tovarišica, in kdaj se bo za prebrat tukajle znašel kakšen tvoj izdelek?

 

Povezava: Jera Ivanc: Smoking kills

Jera Ivanc, Smoking kills

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Lev Mastnak Trobentar, 14. 4. 2018
Lev Mastnak Trobentar bere sodobno slovensko dramo
Jernej Gašperin, 20. 4. 2018
Jernej Gašperin bere sodobno slovensko dramo
Sebastijan Horvat, 14. 4. 2018
Sebastijan Horvat bere sodobno slovensko dramo
Ajda Bračič, 6. 4. 2018
Ajda Bračič bere sodobno slovensko dramo
Helena Fašalek, 20. 4. 2018
Helena Fašalek bere sodobno slovensko dramo
Urša Majcen, 21. 4. 2018
Urša Majcen bere sodobno slovensko dramo
Katarina Černe, 21. 4. 2018
Katarina Černe bere sodobno slovensko dramo
Drago Ivanuša, 27. 4. 2018
Drago Ivanuša bere sodobno slovensko dramo
Vanja Kretič, 27. 4. 2018
Vanja Kretič bere sodobno slovensko dramo
Jure Žavbi, 27. 4. 2018
Jure Žavbi bere sodobno slovensko dramo
Benjamin Zajc, 27. 4. 2018
Benjamin Zajc bere sodobno slovensko dramo
Iztok Drabik Jug, 4. 5. 2018
Iztok Drabik Jug bere sodobno slovensko dramo
Taja Lesjak Šilak, 4. 5. 2018
Taja Lesjak Šilak bere sodobno slovensko dramo