Jure Žavbi, 27. 4. 2018

Jure Žavbi bere sodobno slovensko dramo

Jure Žavbi, študent prvega letnika dramske igre na Akademiji za gledališče, radio, film in televizijo, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejel iz rok Urše Majcen. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Zakaj ptiči pojejo Nebojše Pop-Tasića.
:
:

Jure Žavbi / Foto: Osebni arhiv

Krik. Krik strahu. Krik sramu. Morilski krik. Samomorilski krik. Fetišistični krik. Krik izgube bližnjega. Brezposelni krik. Krik kot ne morem več. Krik kot ne morem več, da ne morem več. Krik kot prvi impulz. Krik kot glas. Krik kot beseda. Krik kot pesem. Krik kot začetek gledališča. In tu nastopi igralec. Kabaretni klovn. Vez med fikcijo na odru in občinstvom. Tisti, ki nas na subtilen in humoren način posrka v igro življenja. Kjer so nenavadni ljudje navadni. Kjer je nenormalno precej normalno. Kjer je absurd čisto logičen. Kar me zastrašujoče preveč spominja na lastni vsakdan.

Dramski tekst avtorja Nebojše Pop-Tasića me je pritegnil že s samim poetičnim naslovom – Zakaj ptiči pojejo? Sicer nepretenciozno napisano besedilo ironično preizprašuje človeka. Alternacijo človeka, ki obstaja za štirimi stenami, kjer smo sami in mnogokrat osamljeni in kjer se v največji meri razkrije naša, včasih najgloblja notranjost, in človeka, ki skuša ugajati ali pa se vsaj prilagajati družbenim konvencijam in normam ter kot tako kričeče, trpeče in ne izražajoče se bitje, polno samega sebe, živi svoj rutinski vsakdan in kot tempirana bomba išče oziroma čaka na odrešitev, ki je po mojem mnenju avtor v besedilu nikoli zares ne aplicira, temveč namiguje na neskončno in ponavljajočo se paradigmo ujetosti, nepretočnosti, spominjajočo na zadušno atmosfero Grumove Goge.

Vprašanja, ki jih avtor odpira v besedilu, si že nekaj časa zastavljam tudi sam. Kaj se skriva za na videz urejeno družbo? Kaj je tisto najgloblje v nas, ki nas tako duši? Kako globoko je to brezno? Kako to vpliva na naše delovanje zunaj zasebnega? Kje so odtočni ventili in kako jih sprostiti? Kam nas to vodi? Zakaj ljudje (neprestano) kričimo?

Vedno sem se spraševal: zakaj ptiči pojejo? In ali sploh pojejo? Vrabci, lastovke, sinice … Kakor da nič ne skrivajo. Kakor da vse, kar mislijo, povejo. Ah, to je neumnost.

Zahvaljujem se Urši Majcen za malce dodatnega adrenalinskega izziva.

Štafetno palico predajam dobri prijateljici in sošolki Tini Resman, ker me s svojim razmišljanjem vedno znova opomni, da ima en list dve strani. Palico predajam tudi cenjenemu prijatelju Galu Oblaku, ki me s svojo voljo in svobodomiselnostjo ob vsaki priložnosti navdihuje.  

 

Povezava: Nebojša Pop-Tasić: Zakaj ptiči pojejo

Nebojša Pop-Tasić, Zakaj ptiči pojejo

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Jernej Gašperin, 20. 4. 2018
Jernej Gašperin bere sodobno slovensko dramo
Urša Majcen, 21. 4. 2018
Urša Majcen bere sodobno slovensko dramo
Zala Mojca Jerman Kuželički, 20. 4. 2018
Zala Mojca Jerman Kuželički bere sodobno slovensko dramo
Helena Fašalek, 20. 4. 2018
Helena Fašalek bere sodobno slovensko dramo
Katarina Černe, 21. 4. 2018
Katarina Černe bere sodobno slovensko dramo
Drago Ivanuša, 27. 4. 2018
Drago Ivanuša bere sodobno slovensko dramo
Vanja Kretič, 27. 4. 2018
Vanja Kretič bere sodobno slovensko dramo
Iztok Drabik Jug, 4. 5. 2018
Iztok Drabik Jug bere sodobno slovensko dramo
Taja Lesjak Šilak, 4. 5. 2018
Taja Lesjak Šilak bere sodobno slovensko dramo
Mojca Madon, 11. 5. 2018
Mojca Madon bere sodobno slovensko dramo
Tina Resman, 18. 5. 2018
Tina Resman bere sodobno slovensko dramo
Jaka Smerkolj, 18. 5. 2018
Jaka Smerkolj bere sodobno slovensko dramo
Ana Žunič, 25. 5. 2018
Ana Žunič bere sodobno slovensko dramo
Nika Prusnik Kardum, 25. 5. 2018
Nika Prusnik Kardum bere sodobno slovensko dramo