Helena Fašalek, 20. 4. 2018

Helena Fašalek bere sodobno slovensko dramo

Helena Fašalek je dramaturginja, dramatičarka in performerka, ki letos končuje drugo stopnjo študija dramaturgije. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejela iz rok Leva Mastnaka Trobentarja. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči dramsko besedilo Ize Strehar Razpad.
:
:

Helena Fašalek / Foto: Tomaž Hegedič

Takoj ko sem pričela brati dramsko besedilo Razpad, se je v meni prebudila neka naivna radovednost. Replike so luščile ovoje iz likov, ki so vse bolj dobivali svojo pravo podobo, in prikazale so se njihove tegobe in zablode. V Izini drami sta me prepričala izpiljen dialog in plastičnost likov, ki so v svoji realistični podobi zastrašujoči.

Zala, glavna protagonistka celovečerne drame, je sociopatka, sposobna vsega. Njena okrutnost se iz prizora v prizor stopnjuje, vendar pa ni brezinteresna, bori se proti ustaljenim družbenim konvencijam, ki jih živijo njeni bližnji. V njihova življenja vstopi, jih kot veter prepiha in zavrtinči, potem pa izstopi in za sabo pusti razdejanje.

Besedilo prav tako preizprašuje stanje v svetu, ki je polno nasilja in nepravičnosti. Je neinformiranost obramba pred kruto stvarnostjo? Kakšna vzgoja je potrebna, da otrok razvije normalen emocionalni sistem? Razlika med psihopatom in sociopatom je predvsem ta, da slednji zaradi določenega spleta okoliščin to postane, prvi pa se tak rodi.

Avtorica je neposredno, tako kot je neposredna resničnost, postregla s šokantnimi prizori. Razpela je paleto osebnih zgodb mladih, ki vztrajajo v brezperspektivnih odnosih, iščejo svojo identiteto, želijo naprej, a jih okovi preteklosti držijo nazaj, želijo svobodno živeti, a so sužnji ustaljenih norm, ki jim brez premisleka sledijo.

Štafeto predajam režiserki Mirjani Medojević, katere umetniško ustvarjanje zelo cenim in me zelo zanima njen izbor drame.   

 

Povezava: Iza Strehar: Razpad

Iza Strehar, Razpad

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Lev Mastnak Trobentar, 14. 4. 2018
Lev Mastnak Trobentar bere sodobno slovensko dramo
Jernej Gašperin, 20. 4. 2018
Jernej Gašperin bere sodobno slovensko dramo
Eva Kučera Šmon, 13. 4. 2018
Eva Kučera Šmon bere sodobno slovensko dramo
Sebastijan Horvat, 14. 4. 2018
Sebastijan Horvat bere sodobno slovensko dramo
Timotej Novaković, 13. 4. 2018
Timotej Novaković bere sodobno slovensko dramo
Urša Majcen, 21. 4. 2018
Urša Majcen bere sodobno slovensko dramo
Zala Mojca Jerman Kuželički, 20. 4. 2018
Zala Mojca Jerman Kuželički bere sodobno slovensko dramo
Katarina Černe, 21. 4. 2018
Katarina Černe bere sodobno slovensko dramo
Drago Ivanuša, 27. 4. 2018
Drago Ivanuša bere sodobno slovensko dramo
Vanja Kretič, 27. 4. 2018
Vanja Kretič bere sodobno slovensko dramo
Jure Žavbi, 27. 4. 2018
Jure Žavbi bere sodobno slovensko dramo
Benjamin Zajc, 27. 4. 2018
Benjamin Zajc bere sodobno slovensko dramo
Iztok Drabik Jug, 4. 5. 2018
Iztok Drabik Jug bere sodobno slovensko dramo
Taja Lesjak Šilak, 4. 5. 2018
Taja Lesjak Šilak bere sodobno slovensko dramo