Vanja Kretič, 27. 4. 2018

Vanja Kretič bere sodobno slovensko dramo

Vanja Kretič je študentka magistrskega študijskega programa Oblike govora na AGRFT. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejela iz rok Tomaža Gubenška. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Človek, ki je prodal svet Mitje Lovšeta.
:
:

Foto: Luka Jereb/Žan Pavšek/Arhiv CTF UL AGRFT

Tomaž Gubenšek, hvala za predajo štafete in hvala, ker vedno znova verjameš vame.

Drama Človek, ki je prodal svet se nanaša na sodobno politično dogajanje, toda pogleda onkraj sedanjosti na celotno človeško zgodovino ter skuša doumeti njeno ponavljanje. V obeh glavnih likih, Haverju Rickenbachu in Hannah Robinson, se zato razkrivajo vsi absurdi človeške narave, predvsem njena nezmožnost sprememb.

Mladi avtor Mitja Lovše se v besedilu ukvarja s ponovnim vzponom fašizma, vendar je dogajanje postavljeno v čas, ko so njegove najhujše posledice že mimo in ko so skoraj vsi krivci zanj že kaznovani. Glavni med njimi, Haver Rickenbach, še ni do konca zaslišan, zato nadenj pošljejo mlado asistentko tožilca po imenu Hannah Robinson. Njun pogovor nam tako predstavi dva različna pogleda na svet ter katere izkušnje so ju oblikovale. Pri vsem tem pa se ves čas igrata psihološko igro mačke z mišjo, pri čemer ni nikoli jasno, kdo je mačka in kdo miš. Ugotovimo tudi, da ima zaslišanje drugačno funkcijo, kot si predstavljamo.

Lika sta fascinantna, Haver je npr. romantični ideal diktatorja, zaveda se svojega dela v kolesju človeške zgodovine, česar bi se na njegovem mestu malokdo, toda kljub vsemu čuti žalost, ker po svoje ni naredil dovolj za popolno spremembo človeštva. Hannah mu na drugi strani kljubuje z močnim občutkom za pravičnost, vendar pri njej vidimo, kako je le-ta izraz osebne travme, iz katere črpa svoj boj. Oba sta zlomljena, toda načina, na katera se spopadata s tem, se razlikujeta.

Drama je kljub temačnosti v bistvu pozitivna, ker govori, kako bomo preživeli naslednjo večjo kataklizmo, toda pri tem se zaveda, da apokalipsa ne bo veliko spremenila. Človek, ki je prodal svet namreč opozarja na našo nezmožnost sprememb. Morebiti smo napredovali na nekaterih področjih, vendar se na določenih še zmeraj poslužujemo istih vzorcev, ki so nas v zgodovini pripeljali do kaosa, a se jih ne želimo odvaditi.

Avtorjeva priporočena glasbena spremljava ob branju je The Walker Brothers: The Electrician.

Štafeto predajam dragi Taji Lesjak Šilak, svoji nadarjeni sošolki.

 

Povezava: Mitja Lovše: Človek, ki je prodal svet

Mitja Lovše, Človek ki je prodal svet

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Jernej Gašperin, 20. 4. 2018
Jernej Gašperin bere sodobno slovensko dramo
Urša Majcen, 21. 4. 2018
Urša Majcen bere sodobno slovensko dramo
Benjamin Zajc, 27. 4. 2018
Benjamin Zajc bere sodobno slovensko dramo
Zala Mojca Jerman Kuželički, 20. 4. 2018
Zala Mojca Jerman Kuželički bere sodobno slovensko dramo
Helena Fašalek, 20. 4. 2018
Helena Fašalek bere sodobno slovensko dramo
Katarina Černe, 21. 4. 2018
Katarina Černe bere sodobno slovensko dramo
Jure Žavbi, 27. 4. 2018
Jure Žavbi bere sodobno slovensko dramo
Drago Ivanuša, 27. 4. 2018
Drago Ivanuša bere sodobno slovensko dramo
Iztok Drabik Jug, 4. 5. 2018
Iztok Drabik Jug bere sodobno slovensko dramo
Taja Lesjak Šilak, 4. 5. 2018
Taja Lesjak Šilak bere sodobno slovensko dramo
Mojca Madon, 11. 5. 2018
Mojca Madon bere sodobno slovensko dramo
Tina Resman, 18. 5. 2018
Tina Resman bere sodobno slovensko dramo
Jaka Smerkolj, 18. 5. 2018
Jaka Smerkolj bere sodobno slovensko dramo
Ana Žunič, 25. 5. 2018
Ana Žunič bere sodobno slovensko dramo
Nika Prusnik Kardum, 25. 5. 2018
Nika Prusnik Kardum bere sodobno slovensko dramo