Urša Majcen, 21. 4. 2018

Urša Majcen bere sodobno slovensko dramo

Urša Majcen, študentka prvega letnika dramaturgije in scenskih umetnosti na AGRFT, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Filipa Mramorja. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst I-z-š-t-e-v-a-n-k-e Simone Hamer.
:
:

Urša Majcen / Foto: Osebni arhiv

izštévanka -e ž (e ̣́) etn., pri otroški igri ritmizirano besedilo, s katerim se na začetku igre določijo udeležencem vloge v igri

Izštevanke delujejo po principu ritma, ponavljanja in izpadanja in vse tri prvine je Simona Hamer nedvomno zajela tudi v svojem dramskem besedilu, od ponavljanja stavkov in motivov pa do izštevanja in odštevanja življenj, ki jih opisuje. Že sama zgradba teksta prehaja iz dramskih dialogov preko osebnih izpovedi različnih posameznikov do prave izštevanke – ki je v bistvu le ena od mnogih izštevank, ki se v besedilu prepletajo.

V I-z-š-t-e-v-a-n-k-a-h se avtorica ukvarja z absurdnostjo in nespremenljivostjo naših življenj, hkrati pa nam to že znano temo skupaj z ostro družbeno kritiko poda na samosvoj, celo igriv način – skozi drobce izštevank posameznikov, ki se vsak po svoje spopadajo z vsakdanom in z družbo, ki ta vsakdan ustvarja. Drama se ves čas pomika med komičnim in tragičnim, prehaja iz skoraj-poezije do izpovedi različnih posameznikov, vse skupaj pa nam avtorica poda skozi oddaljen pogled na absurd družbe in vzorcev, ki se v njej ponavljajo. Riše sliko banalnega sveta, ki ga vsak dan živimo z mislijo na lepši dan, čeprav ta v resnici nikoli ne bo zmotil naše rutine.

Zato v branje priporočam I-z-š-t-e-v-a-n-k-e Simone Hamer. Ker je vedno kje kakšen sončen dan na kakšnem križišču. Ker ima vedno kdo rojstni dan in ker je vedno kdo spet pozabil kupiti mleko za svojo prvo jutranjo kavo. Ker je vedno kje kdo, ki ignorira znake raka, in kdo, ki laže, in kdo, ki se sprašuje, ali bi moral kupiti vence za pogreb in ali je smiselno, da sploh gre. Ker se absurdnost skozi tekst stopnjuje preko apatije do prevpraševanja smisla naše družbe, družbenih konvencij in celo naših življenj.

 

Ne bodite smešni.

Med sebi enakimi.

Danes bo moja prva kava črna.

Oni nas, mi njih.

Ena žaba je umrla.

Za lepši dan …

 

Ker vsi izštevamo svoja življenja. Le da vsak izbere drug refren. In ker nas I-z-š-t-e-v-a-n-k-e morda lahko navdihnejo, da to izštevanje prekinemo, namesto da bi čakali na naslednjo izmeno.

Štafeto predajam Ivi Š. Slosar, ker ima odličen okus za dramatiko, in prepričana sem, da bo odkrila kakšen zanimiv tekst, ter Juretu Žavbiju, ker je včasih pač treba malo tvegati in si zadati še kakšen dodaten izziv.

 

Povezava: Simona Hamer: I-z-š-t-e-v-a-n-k-e

Simona Hamer, I-z-š-t-e-v-a-n-k-e

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Lev Mastnak Trobentar, 14. 4. 2018
Lev Mastnak Trobentar bere sodobno slovensko dramo
Jernej Gašperin, 20. 4. 2018
Jernej Gašperin bere sodobno slovensko dramo
Eva Kučera Šmon, 13. 4. 2018
Eva Kučera Šmon bere sodobno slovensko dramo
Zala Mojca Jerman Kuželički, 20. 4. 2018
Zala Mojca Jerman Kuželički bere sodobno slovensko dramo
Helena Fašalek, 20. 4. 2018
Helena Fašalek bere sodobno slovensko dramo
Katarina Černe, 21. 4. 2018
Katarina Černe bere sodobno slovensko dramo
Pia Vatovec, 31. 3. 2018
Pia Vatovec bere sodobno slovensko dramo
Drago Ivanuša, 27. 4. 2018
Drago Ivanuša bere sodobno slovensko dramo
Vanja Kretič, 27. 4. 2018
Vanja Kretič bere sodobno slovensko dramo
Jure Žavbi, 27. 4. 2018
Jure Žavbi bere sodobno slovensko dramo
Iztok Drabik Jug, 4. 5. 2018
Iztok Drabik Jug bere sodobno slovensko dramo
Taja Lesjak Šilak, 4. 5. 2018
Taja Lesjak Šilak bere sodobno slovensko dramo
Mojca Madon, 11. 5. 2018
Mojca Madon bere sodobno slovensko dramo