Ana Penca, 15. 4. 2018

Ana Penca bere sodobno slovensko dramo

Ana Penca, študentka dramske igre na AGRFT, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Timoteja Novakovića. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Ljubi Vili Simone Semenič.
:
:

Ana Penca / Foto: Maruša Penca Kocjan

Nekateri bi rekli, da sem še zelo mlada, moj bratec pa bi rekel, da sem odrasla in da sem zato stara.
Jaz se počutim predvsem zelo vmes. Stara mlada sem. Ko sem imela deset let, so bile knjige moj drugi dom. Bile so moj svet in moje sanje. Brala sem vse, kar mi je prišlo pod roke. Potihoma, a vztrajno smo se s knjigami oddaljevale in kar težko mi je, ko ugotavljam, da si že nekaj časa ne vzamem dovolj časa in energije, da bi brala toliko, kot si želim.
Hvala, Timotej, da si mi s predajo štafete dal motivacijo, da sem si vzela čas za "knjige". Ravno prav stara sem, da sem odkrila eno "ta pravo" sodobno slovensko dramo zase!

V zadnjem času veliko razmišljam o razmerjih v partnerskih odnosih in o razmerju med dvema, ki se ljubita.
Ali je to eno in isto ali zakaj je mogoče, da se med seboj dejansko (lahko) izključuje? Ali svojega človeka resnično ljubim zaradi njega samega?
Drama Simone Semenič z naslovom Ljubi Vili mi je dala ogromno materiala za razmišljanje in poglabljanje v ta in druga podobna vprašanja.
Z obilo humorja in čudovito ljubkih situacij se Simona loteva pravzaprav srhljivega pojava ... lastninjenja človeka.
Morda je mišljenje, da nam nek človek pripada in da je za nas samoumeven, predvsem posledica materializma in osredotočenosti na fizični odnos z njim. Če je njegovo telo blizu nas, je blizu našega srca tudi njegovo? Kaj pa daleč od oči, daleč od srca? In to, ali ljubim človeka zaradi njega samega ali zaradi tega, kako se počutim, ko sem z njim, in zaradi tega, kdo postanem (mnogo boljša verzija sebe), ko sem z njim, to me resnično bega. Kako naj vem? Ali resnično vidim tistega, ki stoji pred menoj, ali zrem le v svoje zrcalo?
Dramski tekst v branje priporočam vsem, ki vam je pri srcu drama absurda (meni atmosfera, sama situacija in kraj dogajanja absurdno dišijo), vsem, ki radi razmišljate o ljubezni in o odnosih, in čisto vsem, ki imate radi "kaj dobrega za pod uč".

Štafeto predajam Jerneju Gašperinu z mislijo na njegov bistri smisel za humor in razgledanost, ki ga bosta ob prebiranju dram nedvomno vodila do novih dragocenih spoznanj.

 

Povezava: Simona Semenič: Ljubi Vili

Simona Semenič, Ljubi Vili

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Lev Mastnak Trobentar, 14. 4. 2018
Lev Mastnak Trobentar bere sodobno slovensko dramo
Valentina Rajaković, 1. 4. 2018
Valentina Rajaković bere sodobno slovensko dramo
Eva Kučera Šmon, 13. 4. 2018
Eva Kučera Šmon bere sodobno slovensko dramo
Nuša Kalanj, 30. 3. 2018
Nuša Kalanj bere sodobno slovensko dramo
Timotej Novaković, 13. 4. 2018
Timotej Novaković bere sodobno slovensko dramo
Ajda Bračič, 6. 4. 2018
Ajda Bračič bere sodobno slovensko dramo
Pia Vatovec, 31. 3. 2018
Pia Vatovec bere sodobno slovensko dramo
Urša Majcen, 21. 4. 2018
Urša Majcen bere sodobno slovensko dramo
Zala Mojca Jerman Kuželički, 20. 4. 2018
Zala Mojca Jerman Kuželički bere sodobno slovensko dramo
Helena Fašalek, 20. 4. 2018
Helena Fašalek bere sodobno slovensko dramo
Jernej Gašperin, 20. 4. 2018
Jernej Gašperin bere sodobno slovensko dramo
Katarina Černe, 21. 4. 2018
Katarina Černe bere sodobno slovensko dramo
Vanja Kretič, 27. 4. 2018
Vanja Kretič bere sodobno slovensko dramo
Jure Žavbi, 27. 4. 2018
Jure Žavbi bere sodobno slovensko dramo
Benjamin Zajc, 27. 4. 2018
Benjamin Zajc bere sodobno slovensko dramo