Vanja Kretič bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Vanja Kretič

Vanja Kretič je študentka magistrskega študijskega programa Oblike govora na AGRFT. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejela iz rok Tomaža Gubenška. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Človek, ki je prodal svet Mitje Lovšeta.


Foto: Luka Jereb/Žan Pavšek/Arhiv CTF UL AGRFT

Tomaž Gubenšek, hvala za predajo štafete in hvala, ker vedno znova verjameš vame.

Drama Človek, ki je prodal svet se nanaša na sodobno politično dogajanje, toda pogleda onkraj sedanjosti na celotno človeško zgodovino ter skuša doumeti njeno ponavljanje. V obeh glavnih likih, Haverju Rickenbachu in Hannah Robinson, se zato razkrivajo vsi absurdi človeške narave, predvsem njena nezmožnost sprememb.

Mladi avtor Mitja Lovše se v besedilu ukvarja s ponovnim vzponom fašizma, vendar je dogajanje postavljeno v čas, ko so njegove najhujše posledice že mimo in ko so skoraj vsi krivci zanj že kaznovani. Glavni med njimi, Haver Rickenbach, še ni do konca zaslišan, zato nadenj pošljejo mlado asistentko tožilca po imenu Hannah Robinson. Njun pogovor nam tako predstavi dva različna pogleda na svet ter katere izkušnje so ju oblikovale. Pri vsem tem pa se ves čas igrata psihološko igro mačke z mišjo, pri čemer ni nikoli jasno, kdo je mačka in kdo miš. Ugotovimo tudi, da ima zaslišanje drugačno funkcijo, kot si predstavljamo.

Lika sta fascinantna, Haver je npr. romantični ideal diktatorja, zaveda se svojega dela v kolesju človeške zgodovine, česar bi se na njegovem mestu malokdo, toda kljub vsemu čuti žalost, ker po svoje ni naredil dovolj za popolno spremembo človeštva. Hannah mu na drugi strani kljubuje z močnim občutkom za pravičnost, vendar pri njej vidimo, kako je le-ta izraz osebne travme, iz katere črpa svoj boj. Oba sta zlomljena, toda načina, na katera se spopadata s tem, se razlikujeta.

Drama je kljub temačnosti v bistvu pozitivna, ker govori, kako bomo preživeli naslednjo večjo kataklizmo, toda pri tem se zaveda, da apokalipsa ne bo veliko spremenila. Človek, ki je prodal svet namreč opozarja na našo nezmožnost sprememb. Morebiti smo napredovali na nekaterih področjih, vendar se na določenih še zmeraj poslužujemo istih vzorcev, ki so nas v zgodovini pripeljali do kaosa, a se jih ne želimo odvaditi.

Avtorjeva priporočena glasbena spremljava ob branju je The Walker Brothers: The Electrician.

Štafeto predajam dragi Taji Lesjak Šilak, svoji nadarjeni sošolki.

 

Povezava: Mitja Lovše: Človek, ki je prodal svet


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/vanja-kretic-bere-sodobno-slovensko-dramo