Urša Majcen bere sodobno slovensko dramo

Avtor: Urša Majcen

Urša Majcen, študentka prvega letnika dramaturgije in scenskih umetnosti na AGRFT, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Filipa Mramorja. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst I-z-š-t-e-v-a-n-k-e Simone Hamer.


Urša Majcen / Foto: Osebni arhiv

izštévanka -e ž (e ̣́) etn., pri otroški igri ritmizirano besedilo, s katerim se na začetku igre določijo udeležencem vloge v igri

Izštevanke delujejo po principu ritma, ponavljanja in izpadanja in vse tri prvine je Simona Hamer nedvomno zajela tudi v svojem dramskem besedilu, od ponavljanja stavkov in motivov pa do izštevanja in odštevanja življenj, ki jih opisuje. Že sama zgradba teksta prehaja iz dramskih dialogov preko osebnih izpovedi različnih posameznikov do prave izštevanke – ki je v bistvu le ena od mnogih izštevank, ki se v besedilu prepletajo.

V I-z-š-t-e-v-a-n-k-a-h se avtorica ukvarja z absurdnostjo in nespremenljivostjo naših življenj, hkrati pa nam to že znano temo skupaj z ostro družbeno kritiko poda na samosvoj, celo igriv način – skozi drobce izštevank posameznikov, ki se vsak po svoje spopadajo z vsakdanom in z družbo, ki ta vsakdan ustvarja. Drama se ves čas pomika med komičnim in tragičnim, prehaja iz skoraj-poezije do izpovedi različnih posameznikov, vse skupaj pa nam avtorica poda skozi oddaljen pogled na absurd družbe in vzorcev, ki se v njej ponavljajo. Riše sliko banalnega sveta, ki ga vsak dan živimo z mislijo na lepši dan, čeprav ta v resnici nikoli ne bo zmotil naše rutine.

Zato v branje priporočam I-z-š-t-e-v-a-n-k-e Simone Hamer. Ker je vedno kje kakšen sončen dan na kakšnem križišču. Ker ima vedno kdo rojstni dan in ker je vedno kdo spet pozabil kupiti mleko za svojo prvo jutranjo kavo. Ker je vedno kje kdo, ki ignorira znake raka, in kdo, ki laže, in kdo, ki se sprašuje, ali bi moral kupiti vence za pogreb in ali je smiselno, da sploh gre. Ker se absurdnost skozi tekst stopnjuje preko apatije do prevpraševanja smisla naše družbe, družbenih konvencij in celo naših življenj.

 

Ne bodite smešni.

Med sebi enakimi.

Danes bo moja prva kava črna.

Oni nas, mi njih.

Ena žaba je umrla.

Za lepši dan …

 

Ker vsi izštevamo svoja življenja. Le da vsak izbere drug refren. In ker nas I-z-š-t-e-v-a-n-k-e morda lahko navdihnejo, da to izštevanje prekinemo, namesto da bi čakali na naslednjo izmeno.

Štafeto predajam Ivi Š. Slosar, ker ima odličen okus za dramatiko, in prepričana sem, da bo odkrila kakšen zanimiv tekst, ter Juretu Žavbiju, ker je včasih pač treba malo tvegati in si zadati še kakšen dodaten izziv.

 

Povezava: Simona Hamer: I-z-š-t-e-v-a-n-k-e


Vir: http://veza.sigledal.org/prispevki/ursa-majcen-bere-sodobno-slovensko-dramo