Pia Vatovec, 31. 3. 2018

Pia Vatovec bere sodobno slovensko dramo

Pia Vatovec je dramaturginja, dramatičarka in scenaristka, ki trenutno končuje magistrski študij umetnosti giba na AGRFT. Leta 2016 je na 46. tednu slovenske drame prejela nagrado za mlado dramatičarko. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejela iz rok Jana Podbevška. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Pod snegom Saše Pavček.
:
:

Pia Vatovec / Foto: Osebni arhiv

Čeprav me moje žanrske in slogovne preference pri branju dramskih besedil po navadi zapeljejo v precej drugačne vode, je besedilo Pod snegom avtorice Saše Pavček na nek poseben način takoj pritegnilo mojo pozornost; izpustilo pa je ni vse do zadnje replike, ki se mi je usedla nekam globoko v drobovje in me, tako vsaj sumim, najbrž še lep čas ne bo nehala preganjati. Avtorici s pomočjo likov in dramske situacije že na začetku uspe vzpostaviti zelo specifično poetično atmosfero, ki v nekakšnem sanjavem ritmu narekuje izredno učinkovito in mojstrsko postopno podajanje informacij o dogajanju. To dogajanje ves čas lebdi v nekem vmesnem prostoru, ki se spretno izmika vklenitvi v kakršno koli konkretno resničnost – a ravno to je tista čarobna neotipljivost, ki dramo dela tako zelo resnično.

Ker sem štafeto prejela iz rok svojega nekdanjega urednika pri portalu Koridor – križišča umetnosti, jo ohranjam “v družini” in jo predajam svoji nekdanji sourednici odrske redakcije Ajdi Bračič.

 

Povezava: Saša Pavček: Pod snegom

Saša Pavček, Pod snegom

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Saša Mihelčič, 17. 3. 2018
Saša Mihelčič bere sodobno slovensko dramo
Nuša Kalanj, 30. 3. 2018
Nuša Kalanj bere sodobno slovensko dramo
Fiona Elisabeth Cruyt, Virginia Podesta, Jits Dumarey, Ivana Petric Lasnik, 12. 3. 2018
V Belgiji berejo sodobno slovensko dramo
Luka Marcen, 16. 3. 2018
Luka Marcen bere sodobno slovensko dramo
Urška Gabrič, 30. 3. 2018
Urška Gabrič bere sodobno slovensko dramo
Lukas Debeljak, 2. 3. 2018
Lukas Debeljak bere sodobno slovensko dramo
Ajda Valcl, 23. 3. 2018
Ajda Valcl bere sodobno slovensko dramo
Urška Gabrič, 30. 3. 2018
Urška Gabrič bere sodobno slovensko dramo
Valentina Rajaković, 1. 4. 2018
Valentina Rajaković bere sodobno slovensko dramo
Ajda Bračič, 6. 4. 2018
Ajda Bračič bere sodobno slovensko dramo
Timotej Novaković, 13. 4. 2018
Timotej Novaković bere sodobno slovensko dramo
Eva Kučera Šmon, 13. 4. 2018
Eva Kučera Šmon bere sodobno slovensko dramo
Sebastijan Horvat, 14. 4. 2018
Sebastijan Horvat bere sodobno slovensko dramo
Lev Mastnak Trobentar, 14. 4. 2018
Lev Mastnak Trobentar bere sodobno slovensko dramo
Urša Majcen, 21. 4. 2018
Urša Majcen bere sodobno slovensko dramo
Pia Vatovec, 21. 10. 2014
Prepustimo se!