Urška Bračko, 27. 10. 2020

Pismo mojim igralcem in igralkam

Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Urška Bračko piše igralkam in igralcem.
:
:
Polona Juh / Foto: Aljoša Rebolj
Primož Bezjak / Foto: Žiga Koritnik
Nina Ivanišin / Visoška kronika
Igor Samobor, Marko Mandić / Foto: Peter Uhan

Pismo mojemu igralcu je krasna štafetna akcija, ki jo organizira portal SiGledal. Ob povabilu k prispevku sem pričela razmišljati, kdo je tisti/-a, ki bi mu/ji posvetila svoje pismo, in ugotovila, da je to nemogoče. Vsi skupaj ste del sestavljanke, ki ji rečemo slovenska gledališka scena, vsak ima svojo vlogo – majhno ali veliko, zaradi katere ta scena sploh obstaja. V spominih mi je ostal marsikdo, še najbolj pa se spominjam naslednjih vlog in igralcev, ki iz glave ne bodo odšli kar tako. Igor Samobor kot odmev v Hamletu, Polona Juh kot Margareta v Faustu, Marko Mandić v Kaliguli, Primož Bezjak v Preklet naj bo izdajalec svoje domovine!, Nina Ivanišin v Visoški kroniki. To so vloge, ki jih ne bom pozabila, saj so vanje dali vso svojo energijo in na odrih zaživeli v preobrazbi.

Zaprtje gledališč nas je prikrajšalo za nove gledališke izkušnje, ta ni enaka pred domačim zaslonom, saj igralca ali igralke ne vidiš v živo, ne občutiš enako njegovih čustev in gibov. Upam, da bodo naše besede, pisma in pesmi igralcem in igralkam vsaj malo polepšali te turobne dni z ukinjeno kulturo. Mi smo z vami!

- Urška Bračko

Koronavirus

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Povezani dogodki

Živa Matevc, 26. 10. 2020
Pismo moji igralki Nini Rakovec
Anja Pirnat, 25. 10. 2020
Pismo moji igralki Nini Ivanišin
Martina Malinovič, 25. 10. 2020
Pismo slovenskim kulturnikom
Nejc Rožman Ivančič, 27. 10. 2020
Pismo moji igralki Nataši Barbari Gračner
Gaja Velušček, 24. 10. 2020
Pismo gledališki hiši SNG Nova Gorica
Jerca Polc, 27. 10. 2020
Pismo mojemu igralcu Vitu Weisu
Maja Kovač, 28. 10. 2020
Pismo moji igralki Evi Jesenovec
Andrejka Markočič Šušmelj, 28. 10. 2020
Pismo mojima plesalcema Nastji in Michalu (MN Dance Company)
Mojca Petaros, 29. 10. 2020
Pismo mojemu igralcu Klemnu Slakonji
Lana Krmelj, 29. 10. 2020
Pismo moji igralki Poloni Juh
Urška Bračko, 29. 11. 2019
Urška Bračko bere sodobno slovensko dramo