Maja Kovač, 28. 10. 2020

Pismo moji igralki Evi Jesenovec

Sredi oktobra so slovenska gledališča zaradi poslabšanja epidemiološke situacije zaprla svoja vrata. V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, gledalci v rubriki Pismo mojemu igralcu sporočajo, kako zelo si vsi želimo, da bi bila prekinitev kratkotrajna, in kako nestrpno pričakujemo sleherno gledališko druženje v živo. – Gledalka Maja Kovač piše igralki Evi Jesenovec.
:
:

Eva Jesenovec / Foto: Peter Uhan

Glede na negotove čase, v katerih smo se znašli, se – morda še pogosteje kot sicer – zatekamo k umetnosti. Verjamem, da je njena naloga tako pomirjati kot tudi vznemirjati, predvsem pa osvetljevati kulturo v vseh njenih pojavnostih. Prav v luči prikazovanja težavnega položaja posameznika v sodobnem svetu izstopa Eva Jesenovec. Mladi igralki se zahvaljujem za pronicljivo uprizarjanje mladosti, v okviru katerega se postopoma razplasti podoba mladih in izpostavi pojmovanje mladosti, soočeno s popačenimi predstavami širše družbe. Še zlasti izjemen je Evin igralski izraz, ki prepriča z mladostno zanesenostjo in silovitostjo, vendarle pa povsem nazorno pokaže tudi zbeganost in stisko mladega človeka, ki je posledica številnih nasprotujočih si silnic.

»Kuj me, življenje, kuj!« vzklikam z Otonom Župančičem in pozdravljam Evo Jesenovec ter njeno na videz preprosto, vendar neprizanesljivo nepotvorjeno držo, ki je edina smiselna, danes pa še toliko pomembnejša.

- Maja Kovač

Koronavirus, Eva Jesenovec

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Povezani dogodki

Martina Malinovič, 25. 10. 2020
Pismo slovenskim kulturnikom
Nejc Rožman Ivančič, 27. 10. 2020
Pismo moji igralki Nataši Barbari Gračner
Samanta Kobal, 28. 10. 2020
Pismo dramaturgu
Urška Bračko, 27. 10. 2020
Pismo mojim igralcem in igralkam
Jerca Polc, 27. 10. 2020
Pismo mojemu igralcu Vitu Weisu
Andrejka Markočič Šušmelj, 28. 10. 2020
Pismo mojima plesalcema Nastji in Michalu (MN Dance Company)
Mojca Petaros, 29. 10. 2020
Pismo mojemu igralcu Klemnu Slakonji
Lana Krmelj, 29. 10. 2020
Pismo moji igralki Poloni Juh
Luka Polc, 30. 10. 2020
Pismo moji igralki Nini Ivanišin
Maja Kovač, 13. 3. 2020
Maja Kovač bere sodobno slovensko dramo