Urška Bračko, 29. 11. 2019

Urška Bračko bere sodobno slovensko dramo

Urška Bračko je diplomirala iz primerjalne književnosti in literarne teorije, trenutno pa končuje študij založništva na Oddelku za bibliotekarstvo, informacijsko znanost in knjigarstvo na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani. Ljubiteljsko in poklicno jo navdušuje vse v zvezi s knjigami, večkrat zaide v gledališče in kino, v prostem času pa rada potuje in odkriva nove (skrite) knjigarne. Zadnje čase z navdušenjem ustvarja knjižne vsebine na Instagram profilu Booknjiga in piše blog Bralna čakalnica. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je izbrala tekst Perzej avtorice Jere Ivanc.
:
:

Foto: osebni arhiv

Štafetna igra Izvolimo dramo je odličen način, kako dramo približati bralcem še po drugačni plati. Slovenci drame bolj malo beremo, več pa jih pogledamo. Kot leposlovna oblika se mi zdi najbolj zapostavljena, čeprav je včasih lažje prebrati kakšno dramo kot pa zapleten roman. Zaradi lahkotnosti sem si želela izbrati nekaj bolj humornega, še vedno pa sem tudi pod vtisom romana Circe, zato me je očitno potegnila mitološka tema iz drame Perzej avtorice Jere Ivanc. Pod opisom drame je sicer navedeno, da je namenjena otrokom in mladim, vendar je tudi za nas, mlade po srcu.

Petra in njegovo mlajšo sestro Ireno mama pusti v lutkovnem gledališču, kjer se za gledališko zaveso skrivnostno odpravita v pravo podzemlje Had. Tam spoznata cel kup mitoloških junakov, ki Ireni pomagajo priti do Perzeja, za katerega pa se na koncu izkaže, da vendarle ni tak junak, kot si je predstavljala. To jo postavi na realna tla, saj je od nekdaj sanjala, da jo bo rešil princ. To ni le drama, ki otrokom na lahkoten način predstavi nekaj grških junakov, problematizira tudi dekliške predstave o odrešenju v obliki princa na belem konju. Irena skozi dramo kar malce odraste, ob tem pa ji je ves čas v podporo starejši brat Peter, čeprav na začetku sploh ni želel biti tam. Sam Peter pa nas večkrat preseneti z modrimi izjavami. Jera je bralcu in gledalcem davnega leta 2003 dogajanje približala s preprostim jezikom, čeprav je v dramo vpletla zapletene grške mite in bogove z ozadjem, ki pa ni razkrito v celoti. Z veseljem bi si dramo ogledala tudi na odru.

Za naslednjo v štafetni igri bi predlagala mlado Nušo Plankar, ki je pravkar pričela študirati primerjalno književnost in bibliotekarstvo. Prav tako kot jaz zelo rada bere in upam, da ji bo pisanje v izziv.

Povezava: Perzej

Jera Ivanc, Perzej

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Vid Skrbinšek, 13. 12. 2019
Vid Skrbinšek bere sodobno slovensko dramo
Jasna Janež, 27. 12. 2019
Jasna Janež bere sodobno slovensko dramo
Anuša Petr, 20. 12. 2019
Anuša Petr bere sodobno slovensko dramo
Helena Šukljan, 3. 1. 2020
Helena Šukljan bere sodobno slovensko dramo
Urška Bračko, 27. 10. 2020
Pismo mojim igralcem in igralkam
SiGledal/Urška Bračko, 22. 7. 2024
Nagrade in nagrajenci sezone 2023/2024