Maruša Mugerli Lavrenčič, 12. 4. 2019

Maruša Mugerli Lavrenčič bere sodobno slovensko dramo

Maruša Mugerli Lavrenčič je diplomirana nemcistka in literarna komparativistka. Ukvarja se predvsem z literarnim prevajanjem, občasno stopi v učiteljske čevlje, tu in tam pa tudi kaj napiše. Kot sodelavka spletnega portala SiGledal je v zadnjih mesecih prebrala cel kup dramskih tekstov, med katerimi ji je najbolj ostal v spominu Tih vdih Nejca Gazvode, ki bi ga rada priporočila v branje obiskovalcem portala.
:
:

Foto: osebni arhiv

Med pisanjem priporočila me je dosegla vest, da je avtor na festivalu Teden slovenske drame za besedilo prejel nagrado Slavka Gruma za najboljše novo slovensko dramsko besedilo, česar sem se vsekakor zelo razveselila.

Tih vdih je intimna zgodba, ki bi se lahko odvijala v katerikoli vaški bajti, predmestni hiši ali mestnem stanovanju. Besedilo govori o času, ki neizbežno mineva, minevanja pa se najbolj zavemo v trenutkih, ko se čas – sploh ne nujno glasno – prelomi. Govori tudi o prostorih, ki v nekem trenutku postanejo preveliki in pretihi, da se zdi, kot bi skupaj s stanovalcu zadrževali dih in čakali. Besedilo govori tudi o bližini oziroma njeni odsotnosti, saj so nam ljudje, s katerimi smo obdani, nemalokrat isto daleč ali celo dlje od tistih, ki jih ni več. In ker prevečkrat nismo zmožni izraziti tistega, kar čutimo, postajajo premolki vedno daljši, dokler tišine na koncu ne prekinjajo le tihi v(z)dihi.

Povezava: Tih vdih

Nejc Gazvoda, Tih vdih

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Povezani dogodki

SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 20. 6. 2022
Festivali v sezoni 2021/2022
LGMB/SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 30. 4. 2020
Slovenska gledališča na spletu: Lutkovno gledališče Maribor
SiGledal/Maruša Mugerli Lavrenčič, 23. 7. 2019
Sinja Ožbolt in poletna križarjenja po SiGledalovem Repertoarju