Urška Zupančič, 29. 3. 2019

Urška Zupančič bere sodobno slovensko dramo

Urška Zupančič, literarna komparativistka, koordinatorica festivalnega programa Mednarodnega Lirikonfesta Velenje in literarne nagrade "krilata želva 2019" za najboljši slovenski potopis preteklega leta. Je tudi pobudnica nagrade "krilata želva" in urednica ter sourednica več knjižnih izdaj. Trenutno je zaposlena pri Ustanovi Velenjska knjižna fundacija. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je našla besedilo Metuljev ples Drage Potočnjak in se odločila, da ga priporoči v branje obiskovalcem portala.
:
:

Foto: osebni arhiv

Izbor dramskih tekstov na portalu SiGledal je zelo bogat, zato sem si pri iskanju pomagala s ključno besedo "partnerski odnosi". Takoj me je pritegnila meščanska drama Metuljev ples Drage Potočnjak, ki je zadržala mojo pozornost s svojo na videz vsakdanjo zgodbo neke družine. Tri sestre se po različnih življenjskih preizkušnjah preselijo nazaj v domačo hišo, kjer morajo skrbeti še za dementnega očeta, saj je njihova mama že pred leti umrla. Ponovno skupno bivanje pa na dan prinese stare zamere in disfunkcionalnost družine. Ob pozornejšem branju drama s prepletanjem visokega (poetičnega) in nizkega jezika ter z močnimi in kompleksnimi ženskimi liki nudi obilo interpretacij in sporočil. Avtorica je zgodbo zastavila na tako prepričljiv in mestoma verističen način, kakor da bivamo v njihovi hiši in voajersko spremljamo dogajanje. Obenem pa za bralca to pomeni neprijetno introspekcijo glede lastnih medosebnih odnosov, ki pusti grenko-sladek priokus. Vsekakor dramski tekst, ki ga vsem priporočam v branje.

Štafeto predajam Barbari Pokorny, Kristini Pranjić in Nuši Ekar.

Povezava: Metuljev ples

Metuljev ples, Draga Potočnjak

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana.