Sofija Vukelj, 22. 3. 2019

Sofija Vukelj bere sodobno slovensko dramo

Pesnica, pravnica in dramatičarka Sofija Vukelj je s pomočjo SiGledalovega iskalnika izbrala tekst Roka Vilčnika Učinek kobilice.
:
:

Foto: Jaka Dolinar

Hvala, draga Tamara Matevc, za povabilo k štafetni igri Izvolimo dramo in hvala, SiGledal, da si, da se lahko beremo.

V branje predlagam dramski tekst izkušenega, večkrat nominiranega in nagrajenega pisca ter vsestranskega umetniškega ustvarjalca Roka Vilčnika Učinek kobilice (2010).

Ko sem izbirala, katero Rokovo dramsko besedilo, ponujeno na SiGledalu, bi priporočila v branje, sem bila hipoma navdušena nad odličnim humorjem priporočene drame. Pisati odličen humorni tekst je prekleto težko. In ker ga avtor vrhunsko obvlada, je brati takšen dramski tekst pravzaprav absolutna nuja.

Moje navdušenje nad besedilom je nekoliko tudi posledica dejstva, da se zgodba zaradi medicinskega posega razširi na različna kompleksna vprašanja.

Sem namreč še nekoliko pod vtisom svojega zadnjega dramskega besedila Vsi moji starši, nikogaršnja jaz, ki se vsebinsko dotika sicer redke, a vsekakor možne absurdne in moralno ter pravno vprašljive situacije, do katere pride, ko ima otrok lahko dejansko pet staršev (starša, ki sta dala genetski material, surogatno mater, ki je otroka donosila in rodila, in še socialna starša).

Tudi Rokova drama vsebinsko preigrava ekstremno situacijo, v kateri se znajde glavni junak, in večplastne posledice takšne situacije. Maddyju namreč v bolnici proti njegovi volji oziroma pomotoma zamenjajo spol oziroma spolni organ. Uspešen športnik tik pred poroko ostane brez moškosti in dobi najlepšo možno vagino. Ekstremna zgodba, ki pa življenjsko ni nemogoča – po reku »Živemu človeku se lahko vse zgodi« – je kljub svoji tragiki predvsem ekstremno humorna. In ravno avtorjev humor je briljanten, inteligentno doziran in posut od začetka do konca teksta; tudi takrat, ko gre za absurdno, boleče in mukotrpno stanje glavnega protagonista. Z Maddyjem seveda globoko sočustvujemo, vendar smo z njim tudi takoj, tako rekoč istočasno, na svetli strani njegovega novega življenja. »Look at the bride side of life,« ga opozarja tudi medicinska sestra Zoe, zlasti pa njegov prijatelj Bobby – s humorjem, kakopak.

Kljub dovršeni formi in izvirni vsebini se včasih zgodi, da kakšnemu dramskemu tekstu umanjka tista lahkotnost besede, da pisava oziroma jezik, kot rečemo, tečeta kot namazana. No, to se pri Roku Vilčniku zagotovo ne zgodi, zlasti ne v Kobilici. Učinek kobilice je zagotovo učinek takšnega humorja, ki bi si ga želeli v velikih skokih. Jezik in humor sta od začetka do konca v enaki kondiciji, vmes nič ne opešata. Sta kot kak Godardev film, kjer protagonist v nemogoči situaciji teče v temnem in težkem plašču z briljantno lahkotnostjo in predvsem v stilu.

Štafetno palico predajam dragi Leji Jurišič, plesno-gledališki divi, svoji kolegici po izobrazbi. In ja, tudi zato, ker je ples glede želje po umetniškem ustvarjanju moja prva ljubezen. Zelo me zanima, kakšen tekst bo priplesal izpod njenih rok.

Povezava: Učinek kobilice

Rok Vilčnik-rokgre, Učinek kobilice

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Matevž Treven, 15. 3. 2019
Matevž Treven bere sodobno slovensko dramo
Beti Strgar, 22. 2. 2019
Beti Strgar bere sodobno slovensko dramo
Goran Gluvić, 22. 3. 2019
Goran Gluvić bere sodobno slovensko dramo
Borut Doljšak, 15. 2. 2019
Borut Doljšak bere sodobno slovensko dramo
Urška Zupančič, 29. 3. 2019
Urška Zupančič bere sodobno slovensko dramo
Maruša Mugerli Lavrenčič, 12. 4. 2019
Maruša Mugerli Lavrenčič bere sodobno slovensko dramo
Nina Cijan, 19. 4. 2019
Nina Cijan bere sodobno slovensko dramo
Nataša Gaši, 26. 4. 2019
Nataša Gaši bere sodobno slovensko dramo