Nina Cijan, 19. 4. 2019

Nina Cijan bere sodobno slovensko dramo

Nina Cijan je diplomirala iz primerjalne književnosti in sociologije kulture. Dela kot scenaristka in novinarka Kulturnega in umetniškega programa TV SLO ter je avtorica in soavtorica nekaj dokumentarnih filmov. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in v štafeti branja, ki jo je prejela od kolegice Nuše Ekar, v branje priporoča besedilo Roka Vilčnika Naše gledališče.
:
:

Foto: Miran Juršič

Potem ko direktor in prvakinja gledališča na odru najdeta las, samosvoj ustroj Našega gledališča pretrese še prihod gledališkega inšpektorja, poslanega, da bi preiskal hišne nepravilnosti. Skozi pogovore in zasliševanja zaposlenih se začnejo hitro izrisovati prave konture gledališča: pri njih igralci nimajo vaj, hišni dramatik je študent ekonomije, ki obožuje angele (zato se ti znajdejo v vsaki drami), glavna igralka pa si želi, da bi končno uprizorili nekaj, 'kar ne bi imelo globljega pomena'. Imajo abonma z eno samo predstavo, gledalci vodijo svoj sindikat, direktor gledališča pa si želi koprodukcije z vesoljem! Gre za duhovito in kratkočasno branje, kjer avtor nenehno preigrava gledalčevo pozornost in krmari med absurdom in še večjim absurdom: je vse le predstava za gledališkega inšpektorja, ki vdre v njihov svet, ali je tudi inšpektor sam lik skrbno napisanega gledališkega teksta? V Našem gledališču to sploh ni pomembno: gledališče je življenje, življenje pa je – kaj drugega kot absolutno gledališče – zato, kot v eni od replik vzklikne gledališki direktor Sofron Vladimirič: »Predajmo se neskončnosti odra!« 

Štafeto branja predajam Urbanu Zorku.

Povezava: Naše gledališče

Rok Vilčnik, Naše gledališče

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Maruša Mugerli Lavrenčič, 12. 4. 2019
Maruša Mugerli Lavrenčič bere sodobno slovensko dramo
Matevž Treven, 15. 3. 2019
Matevž Treven bere sodobno slovensko dramo
Sofija Vukelj, 22. 3. 2019
Sofija Vukelj bere sodobno slovensko dramo
Goran Gluvić, 22. 3. 2019
Goran Gluvić bere sodobno slovensko dramo
Urška Zupančič, 29. 3. 2019
Urška Zupančič bere sodobno slovensko dramo
Nataša Gaši, 26. 4. 2019
Nataša Gaši bere sodobno slovensko dramo
Peter Semolič, 10. 5. 2019
Peter Semolič bere sodobno slovensko dramo
Maša Majcen, 17. 5. 2019
Maša Majcen bere sodobno slovensko dramo
Andraž Polič, 24. 5. 2019
Andraž Polič bere sodobno slovensko dramo
Andraž Polončič Ruparčič, 7. 6. 2019
Andraž Polončič Ruparčič bere sodobno slovensko dramo
Jan Meznarič, 31. 5. 2019
Jan Meznarič bere sodobno slovensko dramo
Tone Peršak, 14. 6. 2019
Tone Peršak bere sodobno slovensko dramo
Nina Cijan, 18. 3. 2021
Pismo gledališču