Andraž Polič, 24. 5. 2019

Andraž Polič bere sodobno slovensko dramo

Leta 1972 rojeni Andraž Polič je pesnik, glasbenik, skladatelj, igralec in avtor dvanajstih pesniških zbirk, zadnja je bila objavljena leta 2013 (Ona je mesto). Je prejemnik literarne nagrade Fanny Haussmann za ciklus pesmi Ob robu ceste (2018), od leta 2002 pa tudi avtor in šansonjer v skupini Hamlet Express. Zadnje desetletje živi in deluje v Pragi v gledališču Kampa in duetu Du-Chanson. Rad se vrača v domač ljubljanski brlog in počiva na Jadranu. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in v štafeti branja priporoča monodramo Blaznost igre Nebojše Pop-Tasića.
:
:

Foto: Tit Brecelj

Blaznost igre nas že s samim naslovom uvaja v svet, ki ni uravnovešen – svet tragedij, absurda, norosti, neumnosti in zločinov ... kjer pa posameznik (ta kierkegaardovski posamičnik) nase vzame odločitev vztrajanja – upiranja in "igranja naprej" kot etično voljo do igre, lastne preobrazbe in rasti.

Spati, sanjati in igrati naprej ... navkljub globalni neumnosti upesniti svoje sanje in kot Camusev uporni človek odigrati in odpeti svojo vlogo, svoj "dober dan" vsakdanjosti in se "posmehniti" smrti.

"Homo ludens" novega tisočletja, ki se še zmeraj odkriva in prepoznava skozi igro in igranje.

 

Povezava: Blaznost igre

Blaznost igre, Nebojša Pop-Tasić

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Peter Semolič, 10. 5. 2019
Peter Semolič bere sodobno slovensko dramo
Nataša Gaši, 26. 4. 2019
Nataša Gaši bere sodobno slovensko dramo
Maruša Mugerli Lavrenčič, 12. 4. 2019
Maruša Mugerli Lavrenčič bere sodobno slovensko dramo
Maša Majcen, 17. 5. 2019
Maša Majcen bere sodobno slovensko dramo
Nina Cijan, 19. 4. 2019
Nina Cijan bere sodobno slovensko dramo
Andraž Polončič Ruparčič, 7. 6. 2019
Andraž Polončič Ruparčič bere sodobno slovensko dramo
Jan Meznarič, 31. 5. 2019
Jan Meznarič bere sodobno slovensko dramo
Tone Peršak, 14. 6. 2019
Tone Peršak bere sodobno slovensko dramo
Iuna Ornik, 21. 6. 2019
Iuna Ornik bere sodobno slovensko dramo
Mitja Lovše, 28. 6. 2019
Mitja Lovše bere sodobno slovensko dramo
Ivan Loboda, 23. 8. 2019
Ivan Loboda bere sodobno slovensko dramo