Nataša Gaši, 26. 4. 2019

Nataša Gaši bere sodobno slovensko dramo

Nataša Gaši je magistrica znanosti s področja literarnih ved. Dela kot scenaristka in novinarka oddaj o znanosti na Izobraževalnem programu Kulturnega in umetniškega programa TV Slovenija. V prostem času še vedno raziskuje Pirandella in modernizem ter poustvarja življenje antičnega Rima tudi tako, da preučuje književnost in druge pisne vire iz tega obdobja ter uprizarja rituale in izseke iz tedanjega življenja. Pripravlja tudi latinske literarno-glasbene dogodke, na katerih udeleženci spoznavajo rimske pesnike in slišijo, kako zvenijo v izvirnem »mrtvem« jeziku – latinščini. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in v branje priporoča besedilo Miloša Mikelna Stalinovi zdravniki.
:
:

Foto: osebni arhiv

Ker zadnje čase spet veliko razmišljam o tem, zakaj Slovenci danes, v času, ko imamo popolno svobodo govora, ne premoremo (več) kakovostne satire, sem izbrala delo Miloša Mikelna. Žal sem na portalu SiGledal našla samo njegovo dramo Stalinovi zdravniki, ki pa je tudi več kot odlično delo, saj danes razmišljam tudi o preteklih svinčenih časih, v katerih smo vendarle premogli nekaj pogumnih posameznikov, ki so si upali tedanji družbi nastavljati ogledalo. Družbi, ne posamezniku, na katerega se nanaša današnji obešenjaški humor različnih komedij in stand-up šovov. V mislih pa sem imela predvsem njegova satirična kabareta Administrativna balada (1962), ki so jo uprizorili v Drami SNG Ljubljana, in Inventura (1965), ki so jo igrali v Mladinskem gledališču. Mikeln si je v omenjenih delih privoščil odkrito kritiko zbirokratiziranosti tedanjega sistema, korupcije in nepotizma med vodilnimi funkcionarji. Poglejmo si še enkrat letnici nastanka in uprizoritve – gre za tako rekoč najbolj svinčene čase bivše družbene ureditve, ki bi jo danes marsikdo rad prikazal kot totalitarno. Takrat se Mikelnu ni zgodilo nič hudega, nihče ga ni onemogočil kot ustvarjalca in mu ogrozil identitete z neangažiranjem pri projektih, ker si je drznil povedati več, kot je bilo dovoljeno. Kako pa je danes?

Povezava: Stalinovi zdravniki

Stalinovi zdravniki, Miloš Mikeln

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Maruša Mugerli Lavrenčič, 12. 4. 2019
Maruša Mugerli Lavrenčič bere sodobno slovensko dramo
Sofija Vukelj, 22. 3. 2019
Sofija Vukelj bere sodobno slovensko dramo
Nina Cijan, 19. 4. 2019
Nina Cijan bere sodobno slovensko dramo
Urška Zupančič, 29. 3. 2019
Urška Zupančič bere sodobno slovensko dramo
Goran Gluvić, 22. 3. 2019
Goran Gluvić bere sodobno slovensko dramo
Peter Semolič, 10. 5. 2019
Peter Semolič bere sodobno slovensko dramo
Maša Majcen, 17. 5. 2019
Maša Majcen bere sodobno slovensko dramo
Andraž Polič, 24. 5. 2019
Andraž Polič bere sodobno slovensko dramo
Andraž Polončič Ruparčič, 7. 6. 2019
Andraž Polončič Ruparčič bere sodobno slovensko dramo
Jan Meznarič, 31. 5. 2019
Jan Meznarič bere sodobno slovensko dramo
Tone Peršak, 14. 6. 2019
Tone Peršak bere sodobno slovensko dramo