Peter Semolič, 10. 5. 2019

Peter Semolič bere sodobno slovensko dramo

Peter Semolič piše poezijo, prozo, dramatiko, esejistiko in prevaja iz angleščine, francoščine ter hrvaščine in srbščine. Je soustanovitelj prve spletne revije za poezijo v Sloveniji Poiesis in Kulturno-umetniškega društva Poiesis. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in v štafeti branja priporoča besedilo Simone Semenič Nogavice.
:
:

Foto: Mojca Pišek

Nogavice Simone Semenič morda niso najbolj reprezentativen tekst te avtorice, a so v vsakem primeru odličen dramski tekst, torej takšen, ki ima vse tisto, kar sam iščem v dramatiki: igra z minimalnimi sredstvi ustvari atmosfero, suspenz, dva lika, moškega in žensko, ki kljub kratkosti igre delujeta izjemno plastično, in zajame njuno celotno življenje prek abotnega in situaciji kar se da neprimernega prerekanja o barvi nogavic. In prek njiju na domiseln, svež in humoren način prikaže antagonizem med spoloma, ki morda v sodobnem svetu ni več prav takšen, kot je tu, kar pa je igri prej v plus kot v minus – ob naraščajočem hrupu se pred nami tako izriše natančno in s kančkom nostalgije obarvan prizor, za katerega bi lahko rekel, da je kot pesem: v njem ni ene besede preveč niti ene besede premalo.

Povezava: Nogavice

Nogavice, Simona Semenič

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Nataša Gaši, 26. 4. 2019
Nataša Gaši bere sodobno slovensko dramo
Maruša Mugerli Lavrenčič, 12. 4. 2019
Maruša Mugerli Lavrenčič bere sodobno slovensko dramo
Nina Cijan, 19. 4. 2019
Nina Cijan bere sodobno slovensko dramo
Urška Zupančič, 29. 3. 2019
Urška Zupančič bere sodobno slovensko dramo
Maša Majcen, 17. 5. 2019
Maša Majcen bere sodobno slovensko dramo
Andraž Polič, 24. 5. 2019
Andraž Polič bere sodobno slovensko dramo
Andraž Polončič Ruparčič, 7. 6. 2019
Andraž Polončič Ruparčič bere sodobno slovensko dramo
Jan Meznarič, 31. 5. 2019
Jan Meznarič bere sodobno slovensko dramo
Tone Peršak, 14. 6. 2019
Tone Peršak bere sodobno slovensko dramo
Iuna Ornik, 21. 6. 2019
Iuna Ornik bere sodobno slovensko dramo