Nuša Ekar, 5. 4. 2019

Nuša Ekar bere sodobno slovensko dramo

Nuša Ekar, univerzitetna diplomirana literarna komparativistka, je zaposlena kot scenaristka v Kulturnem in umetniškem programu TV Slovenija. Ustvarja na področju dokumentarnega filma. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala priporoči v branje dramo Iva Svetine Grobnica za Pekarno.
:
:

Foto: osebni arhiv

V letošnjem letu sta me s področja slovenske dramatike navdušili, lahko bi rekla prevzeli, predstavi ljubljanske Drame V imenu matere (Ivo Svetina) ter kranjskega Prešernovega gledališča Ob zori (Ivan Cankar).

V nedeljo sem se ob predstavi Heroja 2.0, ki sem si jo ogledala v sklopu Tedna slovenske drame v Kranju, spomnila na dramsko besedilo Iva Svetine Grobnica za Pekarno.

Verjetno je vse to botrovalo, da sem si za vaš projekt branja slovenske dramatike izbrala prav omenjeno dramsko delo. Pekarna je v svojem času, trenutku odigrala pomembno vlogo. Upala si je pogledati drugam in drugače in o tem tudi spregovoriti. Trenutek, ki je odigral njen »konec«, je zato simbolen v veliko pomenih.

Tako se mi zdi to delo pomembno z različnih gledišč – na eni strani s povsem vsebinskega, zgodovinskega, družbenega konteksta, obenem pa igra svojo vlogo tudi Svetinov jezik, ki me je, kot rečeno, prevzel že v omenjeni predstavi iz letošnjega repertoarja. Želja po odkrivanju, izzivanju, jasnem in glasnem izražanju, boju za svoj prostor in besedo je namreč aktualna tematika, ne le za odrske deske, temveč tudi za prostor izven zidov slovenskih gledališč.

Povezava: Grobnica za Pekarno

Ivo Svetina, Grobnica za Pekarno

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Matevž Treven, 15. 3. 2019
Matevž Treven bere sodobno slovensko dramo
Sofija Vukelj, 22. 3. 2019
Sofija Vukelj bere sodobno slovensko dramo
Goran Gluvić, 22. 3. 2019
Goran Gluvić bere sodobno slovensko dramo
Urška Zupančič, 29. 3. 2019
Urška Zupančič bere sodobno slovensko dramo
Maruša Mugerli Lavrenčič, 12. 4. 2019
Maruša Mugerli Lavrenčič bere sodobno slovensko dramo
Nina Cijan, 19. 4. 2019
Nina Cijan bere sodobno slovensko dramo
Nataša Gaši, 26. 4. 2019
Nataša Gaši bere sodobno slovensko dramo
Peter Semolič, 10. 5. 2019
Peter Semolič bere sodobno slovensko dramo
Maša Majcen, 17. 5. 2019
Maša Majcen bere sodobno slovensko dramo
Andraž Polič, 24. 5. 2019
Andraž Polič bere sodobno slovensko dramo