Tanja Lužar, 15. 12. 2017

Tanja Lužar bere sodobno slovensko dramo

Dramaturginja Lutkovnega gledališča Maribor Tanja Lužar je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Metke Damjan. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Pod snegom Saše Pavček.
:
:

Tanja Lužar / Foto: Boštjan Lah

Ljuba Metka, hvala za ta izziv. Vedela si, da ga bom z veseljem sprejela. In sem ga, kot z radostjo sprejemam vse tvoje izzive. In zelo sem ti hvaležna! Čeprav že zaradi narave svojega dela spremljam sodobno slovensko dramatiko, me je ta izziv k temu dodatno spodbudil.

Prebrskala sem portal s slovenskimi besedili in odkrila veliko zakladov, med katerimi se me je dotaknila predvsem Saša Pavček z besedilom Pod snegom. Slišala sem zanj, poznala ga nisem. Prvič sem ga prebrala hlastno; in nato drugič – bolj umirjeno, s težo nedelje, 10. decembra 2017, ki je tako močno zaznamovala slovenski gledališki prostor.

Saša Pavček je večplastna igralka, igralka z neskončnim razponom občutij, strasti, solzá  in smeha … In prav tako širok nabor občutij zmeraj znova in znova vzbuja v intimi gledališke dvorane …

Takšno je tudi njeno besedilo. Poetična drama, ki jo lahko prebereš hitro – kot napeto kriminalko – ali počasi, ko se bralcu zlagoma odpirajo globine besedila in ga tolmun čustev ter strasti nezadržno vleče vase. In čeprav se je del mene nezavedno upiral temu, da bi spoznala razsežnosti usod treh protagonistov, me je neka čudna sila vlekla dlje in globlje, vse do Freuda in Lacana … Znašla sem se v vrtincu trikotnika, ki presega pojem ljubezenskega in erotičnega, v vrtincu, ki razkriva čustva, o katerih budni ne upamo razmišljati.

Besedilo je izjemno, z vsemi literarnimi kvalitetami: jezik je večplasten in skrbno domišljen, značaji dodelani in zgodba dramaturško zaokrožena, ohranjajoč napetost, ponujajoč odgovore, predvsem pa – postavljajoč vprašanja! To je tisto, kar kot dramaturginja iščem v vsaki zgodbi. Ne odgovore, pač pa vprašanja! Globoka in kompleksna!

Hvala Saši Pavček za to besedilo. In hvala ljubi prijateljici Metki Damjan za ta izziv!

Štafeto predajam Niki Bezeljak, nadarjeni režiserki, ki ima rada izzive. Draga Nika, želim ti, da v tem izzivu najdeš nove izzive!

Povezava: Saša Pavček: Pod snegom

Saša Pavček, Pod snegom

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Evelina Pavlovskaja, 24. 11. 2017
Evelina Pavlovskaja bere sodobno slovensko dramo
Zala Norčič, 1. 12. 2017
Zala Norčič bere sodobno slovensko dramo
Katarina Klančnik Kocutar, 1. 12. 2017
Katarina Klančnik Kocutar bere sodobno slovensko dramo
Daša Doberšek, 1. 12. 2017
Daša Doberšek bere sodobno slovensko dramo
Lena Hribar, 17. 11. 2017
Lena Hribar bere sodobno slovensko dramo
Iva Krajnc Bagola, 8. 12. 2017
Iva Krajnc Bagola bere sodobno slovensko dramo
Metka Damjan, 8. 12. 2017
Metka Damjan bere sodobno slovensko dramo
Ana Dolinar Horvat, 24. 11. 2017
Ana Dolinar Horvat bere sodobno slovensko dramo
Eva Kokalj, 24. 11. 2017
Eva Kokalj bere sodobno slovensko dramo
Aja Kobe, 24. 11. 2017
Aja Kobe bere sodobno slovensko dramo
Manca G. Renko, 15. 12. 2017
Manca G. Renko bere sodobno slovensko dramo
Katja Perat, 22. 12. 2017
Katja Perat bere sodobno slovensko dramo
Nika Bezeljak, 22. 12. 2017
Nika Bezeljak bere sodobno slovensko dramo
Nadina Štefančič, 5. 1. 2018
Nadina Štefančič bere sodobno slovensko dramo
Rok Bozovičar, 12. 1. 2018
Rok Bozovičar bere sodobno slovensko dramo
Andrej Tomažin, 19. 1. 2018
Andrej Tomažin bere sodobno slovensko dramo
Robert Bobnič, 2. 2. 2018
Robert Bobnič bere sodobno slovensko dramo