Andrej Tomažin, 19. 1. 2018

Andrej Tomažin bere sodobno slovensko dramo

Andrej Tomažin (1988) je pisatelj, kritik in novinar. Na ljubljanski Filozofski fakulteti je zaključil študij primerjalne književnosti in slovenistike. Je avtor zbirke kratkih zgodb Stramorjevi koraki (Litera, 2014) in romana Črvi (Litera, 2016). Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejel iz rok Roka Bozovičarja. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Diracova enačba mrtvoživke v Rasputinovi riti Simona Smoleta.
:
:

Andrej Tomažin / Foto: Matej Pušnik

Ko sem v Slovanki brskal za Švabićevimi radijskimi igrami, sem v enem od zvitkov naletel na Bergerjev prevod Perecovega Poviška iz 1983, kjer se poigrava s kombinatoriko potencialnosti v karseda klasični situaciji neprijetnosti službenega okolja. Radijsko igro je Georges Perec spisal 1967, dobro leto pred slovitim letom 1968 in Šalamunovim Namenom Pelerine. Smoletovo dramo z naslovom Diracova enačba mrtvoživke v Rasputinovi riti smo dobili slabega pol stoletja kasneje. Znanstvenofantastični skit z odmevi Švabićevih Onka in Tara, pa z nujno dozo Filetovega posmeha, se vpenja v serijo radijskih iger tipa Butnskala in nemara še bolj Vojnega stanja na RŠ Ervina Hladnika, ki so v svojem času predstavljale temeljni premislek, kako radio lahko in že ves čas tudi potvarja realnost, le da Smoletova drama v 21. stoletju tako kot radio predstavlja pojemajoči artefakt medijske preteklosti, kjer prej kot na vprašanja ontologije resničnosti kaže na nujnost afirmacije Rasputinove riti kot genialnosti birokratske in vladarske kombinatorike tipa Putin in potenciala medijskega "overloada" v dobi množičnosti begunstva. Smrt Perecovega očeta v drugi svetovni vojni in izginotje matere v holokavstu sta morda res sprožila njegovo željo po poigravanju z besedami, a nič bolj čudno ni niti to, da je bila premiera Smoletove Diracove enačbe mrtvoživke v Rasputinovi riti v etru Radia Študent le slaba dva tedna pred preklicem uprizoritve Berardijeve Auschwitz on the Beach na štirinajsti Documenti.

Roku Bozovičarju se zahvaljujem za štafeto in jo predajam Simonu Smoletu.

Povezava: Simon Smole: Diracova enačba mrtvoživke v Rasputinovi riti

Simon Smole, Diracova enačba mrtvoživke v Rasputinovi riti

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Rok Bozovičar, 12. 1. 2018
Rok Bozovičar bere sodobno slovensko dramo
Nika Bezeljak, 22. 12. 2017
Nika Bezeljak bere sodobno slovensko dramo
Nadina Štefančič, 5. 1. 2018
Nadina Štefančič bere sodobno slovensko dramo
Katja Perat, 22. 12. 2017
Katja Perat bere sodobno slovensko dramo
Iva Krajnc Bagola, 8. 12. 2017
Iva Krajnc Bagola bere sodobno slovensko dramo
Metka Damjan, 8. 12. 2017
Metka Damjan bere sodobno slovensko dramo
Manca G. Renko, 15. 12. 2017
Manca G. Renko bere sodobno slovensko dramo
Tanja Lužar, 15. 12. 2017
Tanja Lužar bere sodobno slovensko dramo
Robert Bobnič, 2. 2. 2018
Robert Bobnič bere sodobno slovensko dramo
Simon Smole, 26. 1. 2018
Simon Smole bere sodobno slovensko dramo
Muanis Sinanović, 9. 2. 2018
Muanis Sinanović bere sodobno slovensko dramo
Alma R. Selimović, 16. 2. 2018
Alma R. Selimović bere sodobno slovensko dramo
Jan Krmelj, 16. 2. 2018
Jan Krmelj bere sodobno slovensko dramo
Bine Debeljak, 16. 2. 2018
Bine Debeljak bere sodobno slovensko dramo
Nataša Živković, 23. 2. 2018
Nataša Živković bere sodobno slovensko dramo
Martin Pečan, 23. 2. 2018
Martin Pečan bere sodobno slovensko dramo
Nina Kuclar Stiković, 2. 3. 2018
Nina Kuclar Stiković bere sodobno slovensko dramo