Aja Kobe, 24. 11. 2017

Aja Kobe bere sodobno slovensko dramo

Igralka Aja Kobe, članica ansambla Lutkovnega gledališča Ljubljana, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Lene Hribar. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Otrok, ki je ustvaril svet (Rekvijem) Nebojše Pop-Tasića.
:
:

Aja Kobe / Foto: Urška Boljkovac

Najprej hvala dragi prijateljici in kolegici Leni Hribar za predajo štafete. Kljub temu da sem skoraj pred premiero in v obupnem pomanjkanju časa, sem jo z veseljem sprejela in se zakopala v branje ter odkrivanje nekaterih meni še neznanih slovenskih dram in dramatikov. Spremljam in podpiram to domiselno štafetno igro.

V branje priporočam poetično dramsko besedilo Otrok, ki je ustvaril svet (Rekvijem) meni ljubega avtorja Nebojše Pop-Tasića. Vprašanja rojstva in smrti, smisla, bistva, trajanja in toka življenja, vere, ljubezni, poslanstev, obstoja. Kdo sem? Kaj sem? Kje sem? Zakaj sem? Kam grem? Kaj bom, ko me ne bo več? Vsi se najprej rodimo: V začetku je bil krik, jok vreščanje ... V začetku je bil krik in Beseda. In Beseda je bila moja. Jaz sem otrok, je rekel. Jaz sem otrok, ki je ustvaril svet, je rekel. In živimo: Ves čas si mislil. Živim. Ves čas. Živelo. Je tebe. Življenje. Vročica. Lakota. Žeja. Poželenje. Življenje. Te. Živelo. Je strastno. Blazno. Nerazumno. Trud. Ves čas. Obrzdati. Silo. Bil si. Nekdo. Nekdo. Je bil. Ti. Nisi. Človek.

In umremo: Obmolknil sem za vselej, zaprl oči in pomislil: nikoli več ne bom videl sonca.

Besede Nebojše Pop-Tasića na papirju izgledajo in se berejo kot poezija, a ko jih izgovoriš, postanejo tako zelo enostavne in tako zelo življenjske. Naj se čim več izgovarjajo.

Leta 2010 so bili deli tega dramskega besedila uprizorjeni v predstavi Meso ali razodetje v režiji Jerneja Lorencija in produkciji Lutkovnega gledališča Maribor, v kateri sem igrala tudi sama in imela čast ter priložnost govoriti te besede. Zato mi je to besedilo še posebej ljubo.

Imela sem tudi Pop-Tasićevo knjigo v papirni obliki z naslovom Dobesednice, v kateri je objavljeno dramsko besedilo, ki vam ga priporočam. Prav te dni sem ugotovila, da sem knjigo očitno nekomu posodila. Prosim, vrni jo nazaj ali pa naprej podaj.

Štafeto branja predajam prijateljici in kolegici Katarini Klančnik Kocutar in svoji gledališki sestri Daši Doberšek, ker vem, da bosta z veseljem prebrskali bazo slovenskih sodobnih dramskih besedil in uživali v branju.

 Povezava: Nebojša Pop-Tasić: Otrok, ki je ustvaril svet (Rekvijem)

Nebojša Pop-Tasić, Otrok ki je ustvaril svet

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Povezani dogodki

Evelina Pavlovskaja, 24. 11. 2017
Evelina Pavlovskaja bere sodobno slovensko dramo
Daniel Day Škufca, 10. 11. 2017
Daniel Day Škufca bere sodobno slovensko dramo
Andrej Jus, 3. 11. 2017
Andrej Jus bere sodobno slovensko dramo
Danuša Škapin, 17. 11. 2017
Danuša Škapin bere sodobno slovensko dramo
Ana Urbanc, 10. 11. 2017
Ana Urbanc bere sodobno slovensko dramo
Lena Hribar, 17. 11. 2017
Lena Hribar bere sodobno slovensko dramo
Lara Pižent, 17. 11. 2017
Lara Pižent bere sodobno slovensko dramo
Darja Štarkl, 10. 11. 2017
Darja Štarkl bere sodobno slovensko dramo
Ani Rusjan, Matej Stanič, 10. 11. 2017
Ani Rusjan in Matej Stanič bereta sodobno slovensko dramo
Mia Skrbinac, 3. 11. 2017
Mia Skrbinac bere sodobno slovensko dramo
Eva Kokalj, 24. 11. 2017
Eva Kokalj bere sodobno slovensko dramo
Ana Dolinar Horvat, 24. 11. 2017
Ana Dolinar Horvat bere sodobno slovensko dramo
Daša Doberšek, 1. 12. 2017
Daša Doberšek bere sodobno slovensko dramo
Katarina Klančnik Kocutar, 1. 12. 2017
Katarina Klančnik Kocutar bere sodobno slovensko dramo
Zala Norčič, 1. 12. 2017
Zala Norčič bere sodobno slovensko dramo
Metka Damjan, 8. 12. 2017
Metka Damjan bere sodobno slovensko dramo
Iva Krajnc Bagola, 8. 12. 2017
Iva Krajnc Bagola bere sodobno slovensko dramo
Tanja Lužar, 15. 12. 2017
Tanja Lužar bere sodobno slovensko dramo
Manca G. Renko, 15. 12. 2017
Manca G. Renko bere sodobno slovensko dramo
Katja Perat, 22. 12. 2017
Katja Perat bere sodobno slovensko dramo