Nina Kuclar Stiković, 2. 3. 2018

Nina Kuclar Stiković bere sodobno slovensko dramo

Nina Kuclar Stiković končuje dodiplomski študij dramaturgije in scenskih umetnosti na AGRFT. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejela iz rok Ane Laure Richter. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Letimo lahko samo objeti Tamare Matevc.
:
:

Nina Kuclar Stiković / Foto: Jernej Potočan

Letimo lahko samo objeti. Že med hitrim preletom in izbiranjem dramskih besedil je bil to naslov, pri katerem sem se ustavila in vedela, da bo to eno izmed tistih, ki jih bom prebrala, za vse pač ni časa, ne :). Vedno me je privlačila ljubezenska tematika in po naslovu sodeč in oznaki sem to tudi pričakovala.

Po uvodnem monologu perfekcionistične sodobne predstavnice »nežnejšega« spola sem zaslutila, da bi lahko šlo za nekakšno meščansko dramo, potem pa sta se pojavila Frenki in Danilo. Presenečenje, izrazit kontrast ženskemu glasu iz uvoda. Primitivna odrasla moška, ki jima ni mogoče določiti starosti, saj sta po njunem obupu sodeč lahko že precej v zrelih letih, po mentaliteti pa komaj dorasla najstnika. S svojo vraževernostjo, »levim kurcem« in tipizacijo malomeščanstva sta me precej zabavala in na splošno me je pritegnilo to, da dramsko besedilo obravnava karakterje, ki so tudi del našega slovenskega prostora. Tematika se k ljubezni povrne ob vstopu gospe Milene, ki pred smrtjo obuja spomine na svojo neizživeto ljubezen, kar se mi zdi nekaj zelo resničnega, saj menim, da ima vsak izmed nas vsaj eno takšno v življenju. Kljub temu pa obujanje ni napisano na romantičen ali patetičen način, temveč precej bolj nagajivo in mladostniško naivno, življenjsko.  

Besedilo tako hkrati zabava in odpira vprašanja, koga srečamo, kako se navežemo nanj, kdo nas zaznamuje, obenem pa v ženskem glasu prikazuje popolno femme fatale brez srečnega konca, saj lahko zaradi igre imen Mileno, v katero so zaljubljeni vsi moški, poistovetimo z drugim ženskim likom, gospo Mileno, in slednjo beremo kot mlado Mileno na njena stara leta.

Štafeto predajam prijatelju Luki Marcenu, saj vem, da jo bo kot nadobuden študent gledališke režije z veseljem sprejel.

 

Povezava: Tamara Matevc: Letimo lahko samo objeti

Tamara Matevc, Letimo lahko samo objeti

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Bine Debeljak, 16. 2. 2018
Bine Debeljak bere sodobno slovensko dramo
Jan Krmelj, 16. 2. 2018
Jan Krmelj bere sodobno slovensko dramo
Muanis Sinanović, 9. 2. 2018
Muanis Sinanović bere sodobno slovensko dramo
Martin Pečan, 23. 2. 2018
Martin Pečan bere sodobno slovensko dramo
Nataša Živković, 23. 2. 2018
Nataša Živković bere sodobno slovensko dramo
Simon Smole, 26. 1. 2018
Simon Smole bere sodobno slovensko dramo
Andrej Tomažin, 19. 1. 2018
Andrej Tomažin bere sodobno slovensko dramo
Alma R. Selimović, 16. 2. 2018
Alma R. Selimović bere sodobno slovensko dramo
Robert Bobnič, 2. 2. 2018
Robert Bobnič bere sodobno slovensko dramo
Lukas Debeljak, 2. 3. 2018
Lukas Debeljak bere sodobno slovensko dramo
Mateja Perpar, 10. 3. 2018
Mateja Perpar bere sodobno slovensko dramo
Fiona Elisabeth Cruyt, Virginia Podesta, Jits Dumarey, Ivana Petric Lasnik, 12. 3. 2018
V Belgiji berejo sodobno slovensko dramo
Saša Mihelčič, 17. 3. 2018
Saša Mihelčič bere sodobno slovensko dramo
Luka Marcen, 16. 3. 2018
Luka Marcen bere sodobno slovensko dramo
Tery Žeželj, 24. 3. 2018
Tery Žeželj bere sodobno slovensko dramo
Nina Kuclar Stiković, 11. 10. 2018
O umetniku, ki je postal muza
Nina Kuclar Stiković, 25. 10. 2019
Sine: O doživljanju performansa in asociacijah
Nina Kuclar Stiković, 18. 2. 2022
Shopping and fucking