Polona Juh, 2. 3. 2018

Polona Juh bere sodobno slovensko dramo

Gledališka in filmska igralka Polona Juh, članica ansambla SNG Drama Ljubljana, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejela iz rok Jana Krmelja. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Totenbirt Iva Prijatelja.
:
:

Polona Juh / Foto: Peter Uhan

Totenbirt je skrivnostna, poetična drama, kjer se bralec kljub dokumentarno realističnemu jeziku hipoma znajde v izpraznjenem prostoru absurda. Temačnost podeželske gostilne, alkohola in zamaknjenega stanja brezizhodnosti, zatohlosti, nepremičnosti vaške mentalitete avtor Ivo Prijatelj zmoti s prihodom tujke, dekleta od zunaj, ki s svojo neposrednostjo, senzibiliteto, kot prevodnik različnih ponotranjenih frustracij vaških posebnežev osvetljuje drugi pol človeka - upanje, lepoto in tudi uvid v smisel življenja. Drama Totenbirt je umetnina: avtor zelo dobro združuje vse dramaturške ravnine, ki so potrebne za vsebinsko močno uprizoritev; teksta ne želi aktualizirati z dnevno politiko, dobesednostjo, čeprav se zdi na prvi pogled dogajanje konkretno in oprijemljivo; osebe izrisuje skozi njihovo samoumevno prisotnost, kako razumejo lasten uspeh, kaj si želijo v ljubezni, kaj je zanje erotika, kako občutijo smrt in njeno očiščenje, kako pravzaprav utečene tradicionalne šege uokvirjajo njihov vsakdan. Po drugi strani pa likom vseeno prepušča skrivnostnost, nedoumljivost, ko le-ti drug z drugim skozi banalna opravila, še bolj banalne pogovore doživljajo klavrne nesporazume, kratka verbalna in čustvena zatikanja, ki jih avtor natančno preko atmosfere izpeljuje v absurd in transcendenco. V današnjem času hiperprodukcijske miselnosti avtor z dramskim tekstom sporoča, da verjame v moč gledališke sugestije, še posebej, kadar uprizarja realni svet družbene margine, da le to še vedno z magijo, na emotivni ravni premakne gledalca.

Štafeto predajam dramatičarki Mateji Perpar, ker spoštujem njena razmišljanja, njeno hipersenzibilno naravo in njeno pisanje, ki je nadvse humorno, pronicljivo in lucidno.

Štafeto predajam Saši Mihelčič, ker je oseba z občutljivo refleksijo sveta. Človek plemenitih in empatičnih vzgibov. Njena razmišljanja o umetnosti in literaturi so mi blizu. Odlična igralka.

Povezava: Ivo Prijatelj: Totenbirt

Ivan Prijatelj, Totenbirt

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Bine Debeljak, 16. 2. 2018
Bine Debeljak bere sodobno slovensko dramo
Jan Krmelj, 16. 2. 2018
Jan Krmelj bere sodobno slovensko dramo
Rok Bozovičar, 12. 1. 2018
Rok Bozovičar bere sodobno slovensko dramo
Muanis Sinanović, 9. 2. 2018
Muanis Sinanović bere sodobno slovensko dramo
Alma R. Selimović, 16. 2. 2018
Alma R. Selimović bere sodobno slovensko dramo
Martin Pečan, 23. 2. 2018
Martin Pečan bere sodobno slovensko dramo
Nataša Živković, 23. 2. 2018
Nataša Živković bere sodobno slovensko dramo
Simon Smole, 26. 1. 2018
Simon Smole bere sodobno slovensko dramo
Andrej Tomažin, 19. 1. 2018
Andrej Tomažin bere sodobno slovensko dramo
Robert Bobnič, 2. 2. 2018
Robert Bobnič bere sodobno slovensko dramo
Nina Kuclar Stiković, 2. 3. 2018
Nina Kuclar Stiković bere sodobno slovensko dramo
Lukas Debeljak, 2. 3. 2018
Lukas Debeljak bere sodobno slovensko dramo
Mateja Perpar, 10. 3. 2018
Mateja Perpar bere sodobno slovensko dramo
Fiona Elisabeth Cruyt, Virginia Podesta, Jits Dumarey, Ivana Petric Lasnik, 12. 3. 2018
V Belgiji berejo sodobno slovensko dramo
Saša Mihelčič, 17. 3. 2018
Saša Mihelčič bere sodobno slovensko dramo
Luka Marcen, 16. 3. 2018
Luka Marcen bere sodobno slovensko dramo
Polona Juh, 27. 11. 2020
Zapisi iz brloga: Polona Juh