Simon Smole, 26. 1. 2018

Simon Smole bere sodobno slovensko dramo

Simon Smole, sodelavec Radia Študent in avtor radijske igre, je štafeto branja sodobne slovenske dramatike sprejel iz rok Andreja Tomažina. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Vice III Franja Frančiča.
:
:

Simon Smole / Foto: Osebni arhiv

Zahvale Andreju Tomažinu za nominacijo, priporočam se tudi za drugovrstne nominacije, predvsem tiste finančno obračunljive.

Torej. Za začetek citat in rima. Na koncu sta dve poti, ti pa izbereš tisto, ki je ni, v branje priporočam dramski tekst Franja Frančiča Vice III. Pisanje Frančiča me nezadržno ali nevzdržno spominja na žabo napihovalko, vsakič, ko se podbradek baročno našobi, pričakuješ, da ga bo razneslo in z njim celotno žabo. Vice III se na trenutke prav grozeče naduvajo in zagrozijo, da se bo po še enem zvrnjenem frakeljčku Frančič sprevrnil v filipčiča, a balonček vsakič popusti in uplahne. Vrne se po zrak v sivo, veristično maltretiranje pogrebnikov in pokojnikov. Na vlažen teren klokanja vina in neuspešnega mehčanja metafizičnih resnic. Le občasno, v dovolj pijanem stanju se pogrebna družba loti meta pozivov k eskalaciji dramskih pripetij, k distorziji, k razplastenju likov, k draaamiiii. Likom je resnici na ljubo le v redkih trenutkih pun k.... Frančičeve cinične druž(a)bene kronike, takrat hočejo akcijo in reakcijo, ne pa novega glažka vina. Alkohol, ki kaplja iz vsake stranice Frančičevih romanov, se je sicer lepo udomačil v didaskalijah: “pijeta vino”, “naredita še en požirek vina”... A pijane pozive na akcijo hitro potaca jutranji maček, ki dramo vrne v utečeno kolesje predvidljivega dramskega konflikta, in tako, za konec, Frančič s kapljico filipčičevskega absurda pripelje igro do katarzičnega razpleta ljubezenskega trikotnika. Frančič je dober, skoraj odličen, ko ne gre za draaaamoooo, ko gre za počasno, naporno, alkoholno odisejado alkoholikov, kruholomilcev, kopalcev grobov in ostalih obskurnežev, ki ne potrebujejo deus ex machine absurdus v podobi vesoljske ladje, dovolj jim je zmačkano zbujanje v nezakopanih grobovih. Še enkrat torej, še bolj naglas, preberite Vice III, da ne bi bilo kasneje, po smrti, slišati: nisam znao.

Za novega bralca nominiram preizkušenega kruholomilca Roberta Bobniča. Naj ti drama tekne, kot bo meni zdajle sirov burek.

Povezava: Franjo Frančič: Vice III

Franjo Frančič, Vice III

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Rok Bozovičar, 12. 1. 2018
Rok Bozovičar bere sodobno slovensko dramo
Nika Bezeljak, 22. 12. 2017
Nika Bezeljak bere sodobno slovensko dramo
Nadina Štefančič, 5. 1. 2018
Nadina Štefančič bere sodobno slovensko dramo
Katja Perat, 22. 12. 2017
Katja Perat bere sodobno slovensko dramo
Iva Krajnc Bagola, 8. 12. 2017
Iva Krajnc Bagola bere sodobno slovensko dramo
Andrej Tomažin, 19. 1. 2018
Andrej Tomažin bere sodobno slovensko dramo
Manca G. Renko, 15. 12. 2017
Manca G. Renko bere sodobno slovensko dramo
Robert Bobnič, 2. 2. 2018
Robert Bobnič bere sodobno slovensko dramo
Muanis Sinanović, 9. 2. 2018
Muanis Sinanović bere sodobno slovensko dramo
Alma R. Selimović, 16. 2. 2018
Alma R. Selimović bere sodobno slovensko dramo
Jan Krmelj, 16. 2. 2018
Jan Krmelj bere sodobno slovensko dramo
Bine Debeljak, 16. 2. 2018
Bine Debeljak bere sodobno slovensko dramo
Nataša Živković, 23. 2. 2018
Nataša Živković bere sodobno slovensko dramo
Martin Pečan, 23. 2. 2018
Martin Pečan bere sodobno slovensko dramo
Nina Kuclar Stiković, 2. 3. 2018
Nina Kuclar Stiković bere sodobno slovensko dramo
Lukas Debeljak, 2. 3. 2018
Lukas Debeljak bere sodobno slovensko dramo