Bine Debeljak, 16. 2. 2018

Bine Debeljak bere sodobno slovensko dramo

Bine Debeljak je študent 3. letnika filozofije s primerjalno književnostjo. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejel iz rok Muanisa Sinanovića. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Iva Svetine Grobnica za Pekarno.
:
:

Bine Debeljak / Foto: Tisa Žitnik

Grobnica za Pekarno je dokumentarno dramsko besedilo, ki nam predstavi dogajanje v eksperimentalnem gledališču Pekarna leta 1976/77, ko želi ekipa ustvarjalcev z Ljubišo Ristićem kot režiserjem na oder postaviti Kiševo kratko zgodbo Grobnica za Borisa Davidovića, ki je hkrati, kot nam sugerira naslov, grobnica, grob, pokop za Pekarno. Do uprizoritve namreč nikoli ni prišlo, saj je režiser izginil neznano kam, Pekarna pa je zaradi zunanjega ''političnega'' pritiska, grožnje po odvzemu finančnih sredstev, in kot nam da besedilo slutiti (zelo verjetno), pomanjkanja volje, prenehala delovati.

Svetina na zelo spreten način preklaplja med dogajanjem v gledališču in samo zgodbo, ki se dogaja v Grobnici Borisa Davidovića. Gre za prizor zasliševanja, kjer želi Fedjukin iz Davidovića iztisniti priznanje, da je izdeloval bombe, s katerimi je hotel porušiti najpomembnejše gospodarske objekte in s tem resno ogrozil sovjetsko gospodarstvo. Ta prizor pa nosi neko podobnost s prizorom, ko grejo dramski liki Vladimir, Ivan in Peter na sestanek-zaslišanje k Mitji, šefu Ljubljanske kulturne skupnosti.

O izpostavljeni tematiki, torej posredni ukinitvi projekta, je bilo ob raznoraznih šankih mnogo rečenega, v tem ali onem časniku pa spisanega. Tema ni zelo sveža. Vsekakor pa lahko rečem, da je aktualna, a nastopa v malce drugačni preobleki. Namreč, »duh časa se je spremenil«, kot veli vzklik enega izmed dramskih likov. In počasi, ko sem se prebijal skozi odstavke, stavke, črke, me je branje te drame vse bolj opominjalo na vsa nedavna odprta pisma, pozive k odstopu. Tu si bom, po sili razmer, sposodil stavek iz nagovora na nedavni Prešernovi proslavi: »Cenzura obstaja, le reče se ji drugače.« Pa vendar, se ji res reče drugače? Že v primeru Pekarne, torej dobrih 40 let nazaj, je oblast krčila ali pa celo umaknila sredstva ustvarjalcem. Tako so posredno ukinili raznorazne projekte. Takrat verjetno z drugim namenom kot danes. Ali pač? Menim, da odgovor na to ni povsem enoznačen, se mi pa v luči sposojenega stavka najprimernejši zaključek zdi parafraza Borgesa: vse se ponavlja, vsi dogodki so le variacije pradogodkov.

Štafeto predajam Janu Podbevšku, uredniku spletnega portala Koridor – križišča umetnosti, ki zmeraj pravi, da se utaplja v dolžnostih (in naj dobi še eno), pa tudi Niki Prusnik Kardum in Martinu Pečanu, da stališča, ki jih predstavita in zagovarjata v debatah, kdaj pa kdaj spravita še v pisno obliko.

 

Povezava: Ivo Svetina: Grobnica za Pekarno

Ivo Svetina, Grobnica za Pekarno

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Jan Krmelj, 16. 2. 2018
Jan Krmelj bere sodobno slovensko dramo
Nadina Štefančič, 5. 1. 2018
Nadina Štefančič bere sodobno slovensko dramo
Alma R. Selimović, 16. 2. 2018
Alma R. Selimović bere sodobno slovensko dramo
Simon Smole, 26. 1. 2018
Simon Smole bere sodobno slovensko dramo
Andrej Tomažin, 19. 1. 2018
Andrej Tomažin bere sodobno slovensko dramo
Robert Bobnič, 2. 2. 2018
Robert Bobnič bere sodobno slovensko dramo
Nataša Živković, 23. 2. 2018
Nataša Živković bere sodobno slovensko dramo
Martin Pečan, 23. 2. 2018
Martin Pečan bere sodobno slovensko dramo
Nina Kuclar Stiković, 2. 3. 2018
Nina Kuclar Stiković bere sodobno slovensko dramo
Lukas Debeljak, 2. 3. 2018
Lukas Debeljak bere sodobno slovensko dramo
Mateja Perpar, 10. 3. 2018
Mateja Perpar bere sodobno slovensko dramo
Fiona Elisabeth Cruyt, Virginia Podesta, Jits Dumarey, Ivana Petric Lasnik, 12. 3. 2018
V Belgiji berejo sodobno slovensko dramo