Lukas Debeljak, 2. 3. 2018

Lukas Debeljak bere sodobno slovensko dramo

Lukas Debeljak piše tekste; objavljal je v Zamenjavah, Dialogih in Idiotu ter izdal chapbook Krožna/obodna hitrost. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejel iz rok Martina Pečana. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskal bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločil, da bralcem in bralkam portala SiGledal v branje priporoči tekst Blaznost igre Nebojše Pop-Tasića.
:
:

Lukas Debeljak / Foto: Osebni arhiv

Blaznost igre je monodrama, ki se tej in katerikoli drugi formalni oznaki izmuzne in jo razvotli. Gre za sosledje ali en sam pretrgan monolog, glas(ove) v etru, ki nastopa v obliki sanjskih poročil, nevrotičnih naštevanj, rimanih pesmi itd. – v pomanjkanju oblikovanih likov in drugih režijskih napotkov tekst postane neko brezoblično mnogoglasje, ki odpira možnost prav vsaki uprizoritveni praksi, od osamljenega raztelešenega glasu do monodrame in horde nastopajočih. S tem Blaznost igre prevprašuje in lomi pomenskost in formo gledališča, pravzaprav pa lomi pomenskost slehernega pomena. V besedilu, svetu 'noči brez noči. Neba brez neba.' je vsaka gotova in zaključena možnost neobstoječa. A beckettovsko, pogumno in obupano ostaja samo prisotnost zavesti, podlaga tako vsakega besedila kot vsakega gledališča; to, da vidiš in si viden, v enem pogledu. '... igram naprej.' To je igra Andreja Juharta, Petra Pavloviča Pavlovčiča, Izidorja Križana itd., avtorja, kdorkoli je že to, mene, tebe, predvsem pa je ta tekst izjemen dosežek presunljivega Nebojše Pop-Tasića.    

Štafeto predajam Maxu Rakuščku, ki me je prepričal, da si omislim abonma.

 

Povezava: Nebojša Pop-Tasić: Blaznost igre

Nebojša Pop-Tasić, Blaznost igre

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Muanis Sinanović, 9. 2. 2018
Muanis Sinanović bere sodobno slovensko dramo
Jan Krmelj, 16. 2. 2018
Jan Krmelj bere sodobno slovensko dramo
Nina Kuclar Stiković, 2. 3. 2018
Nina Kuclar Stiković bere sodobno slovensko dramo
Martin Pečan, 23. 2. 2018
Martin Pečan bere sodobno slovensko dramo
Bine Debeljak, 16. 2. 2018
Bine Debeljak bere sodobno slovensko dramo
Nataša Živković, 23. 2. 2018
Nataša Živković bere sodobno slovensko dramo
Simon Smole, 26. 1. 2018
Simon Smole bere sodobno slovensko dramo
Alma R. Selimović, 16. 2. 2018
Alma R. Selimović bere sodobno slovensko dramo
Robert Bobnič, 2. 2. 2018
Robert Bobnič bere sodobno slovensko dramo
Mateja Perpar, 10. 3. 2018
Mateja Perpar bere sodobno slovensko dramo
Fiona Elisabeth Cruyt, Virginia Podesta, Jits Dumarey, Ivana Petric Lasnik, 12. 3. 2018
V Belgiji berejo sodobno slovensko dramo
Saša Mihelčič, 17. 3. 2018
Saša Mihelčič bere sodobno slovensko dramo
Luka Marcen, 16. 3. 2018
Luka Marcen bere sodobno slovensko dramo
Pia Vatovec, 31. 3. 2018
Pia Vatovec bere sodobno slovensko dramo
Tery Žeželj, 24. 3. 2018
Tery Žeželj bere sodobno slovensko dramo
Beti Strgar, 22. 2. 2019
Beti Strgar bere sodobno slovensko dramo