Tery Žeželj, 24. 3. 2018

Tery Žeželj bere sodobno slovensko dramo

Tery Žeželj je študentka drugega letnika dramaturgije in scenskih umetnosti na AGRFT. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejela iz rok Luke Marcena. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Blaznost igre Nebojše Pop-Tasića.
:
:

Tery Žeželj / Foto: Marijo Županov

Luka, hvala za vse in tudi za nominacijo!

Ko sem izvedela, da je štafeta prišla tudi v moje roke, sem se počutila odgovorno in sem si želela podpreti gesto, ki je vzpostavila nov prostor za sodobno slovensko dramatiko in je na nek način edina širše odprta platforma, ki je ne zamejujejo razni pogoji in principi tekmovanja.

Seveda sem, ko sem začela z branjem in iskanjem po abecednem redu urejenih tekstov, veliko razmišljala o tem, kaj pravzaprav je naloga vseh, ki prejmejo štafeto. Je naloga izbrati in izkopati tekst, ki ga še nihče ni? Ne vem, vedno bolj se mi zdi, da pravzaprav to ni glavni namen ali cilj tega projekta. Že pred nekaj časa, ko sem naključno prebirala tekste, me je namreč delo Blaznost igre popolnoma navdušilo in zapeljalo v svoj svet in od takrat naprej sem vedela, da je to tekst, ki bi ga vsekakor nominirala. Sem pa ugotovila, da je to tudi tekst, ki ga je nominiralo že ogromno drugih, in da je tako med najpogosteje nominiranimi deli, kar verjetno pomeni, da je vsem spremljevalcem in bralcem štafete že zelo dobro poznan. Pa vseeno. Vsem ga toplo priporočam v (ponovno) branje.

Zadnje čase se navdušujem nad fenomenom spanja (če o fenomenu pri spanju sploh lahko govorimo) kot edino potjo do sanj in »aktivnostjo«, kjer niti mi sami ne moremo pričevati lastnemu »početju« - spancu. Spanje je torej prostor manifestacije nezavednega in prostor, ki mogoče nudi odgovore na mnoga vprašanja iz »tukaj in zdaj«. Nebojša Pop-Tasić pa napiše prav »dokument« lastnega spanca in sanj. Blaznost igre me je že ob prvem branju navdušila s svojo izredno spretno izpeljavo in odprto ter svobodno formo, ki med branjem na nek način razbremeni in osvobodi tudi bralca samega ter ga vpelje v svoj svet iskanja svobode in vedno jasnejšega ugotavljanja, da prostor svobode nikoli ni dosežen. Ta gledališka pesem, ki v sanjah prevprašuje gledališče samo in posledično tudi vse ostalo, privede do spraševanja o smislu budnosti in do točke, kjer vse ostane brez pomena.

»Dame in gospodje,
stojim pred vami in ne morem drugače stati …
In jaz, preden stopim pred vas,
zaspim.
In ko zaspim -
sanjam.
In ko sanjam, se zbudim.
In ko se zbudim, igram.
Ne znam več razlikovati
sanj od budnosti.
Ne znam več razlikovati
igre
od resničnosti.
Stojim pred vami.
Spim.
Sanjam.
Igram.
Naprej.«

Štafeto predajam Valentini Rajaković, ker neverjetno cenim njeno mnenje in bom z veseljem prebrala njeno priporočilo, pa tudi zato, ker želim, da gre štafeta čim dlje in čim širše.

 

Povezava: Nebojša Pop-Tasić: Blaznost igre

Nebojša Pop-Tasić, Blaznost igre

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Saša Mihelčič, 17. 3. 2018
Saša Mihelčič bere sodobno slovensko dramo
Mateja Perpar, 10. 3. 2018
Mateja Perpar bere sodobno slovensko dramo
Fiona Elisabeth Cruyt, Virginia Podesta, Jits Dumarey, Ivana Petric Lasnik, 12. 3. 2018
V Belgiji berejo sodobno slovensko dramo
Ajda Valcl, 23. 3. 2018
Ajda Valcl bere sodobno slovensko dramo
Luka Marcen, 16. 3. 2018
Luka Marcen bere sodobno slovensko dramo
Lukas Debeljak, 2. 3. 2018
Lukas Debeljak bere sodobno slovensko dramo
Nina Kuclar Stiković, 2. 3. 2018
Nina Kuclar Stiković bere sodobno slovensko dramo
Ajda Valcl, 23. 3. 2018
Ajda Valcl bere sodobno slovensko dramo
Urška Gabrič, 30. 3. 2018
Urška Gabrič bere sodobno slovensko dramo
Nuša Kalanj, 30. 3. 2018
Nuša Kalanj bere sodobno slovensko dramo
Valentina Rajaković, 1. 4. 2018
Valentina Rajaković bere sodobno slovensko dramo
Ajda Bračič, 6. 4. 2018
Ajda Bračič bere sodobno slovensko dramo
Beti Strgar, 22. 2. 2019
Beti Strgar bere sodobno slovensko dramo