Mateja Perpar, 10. 3. 2018

Mateja Perpar bere sodobno slovensko dramo

Mateja Perpar je profesorica angleščine, prevajalka, pisateljica in glasbenica. Dela kot napovedovalka na Radiu Slovenija. Štafeto branja sodobne slovenske dramatike je sprejela iz rok Polone Juh. S pomočjo SiGledalovega iskalnika je prebrskala bazo sodobnih slovenskih dramskih besedil in se odločila, da obiskovalcem portala v branje priporoči tekst Brivec iz nekdanje Kranjske hranilnice Iva Svetine.
:
:

Mateja Perpar / Foto: Igor Velše

V pričakovanju prihoda najvišje avtoritete, Starega, se pod nežnimi in spretnimi rokami brivca, ki obožuje opero, na brivskem stolu vrstijo tovarišice in tovariši. Skupaj z Viktorjem sledimo njihovim razmišljanjem, ki razkrivajo, da pod krinko pravičnosti, resnicoljubnosti in prizadevanj za skupno stvar tičijo sebični vzgibi, ideologija pa služi le kot orodje za zatiranje drugačnih in sproščanje osebnih frustracij. Nihče od tovarišev se ne more upreti misli, kaj bi se lahko zgodilo, če bi britev zdrsnila; zaradi podzavestnega strahu brivcu ne razkrijejo le svojih osebnosti, temveč tudi grabežljive načrte, ki se jim pletejo po glavi. Dramsko besedilo Iva Svetine je za bralca hoja po nejasni meji med dovoljenim in nedovoljenim, resničnim in namišljenim, idealizirano veličastno prihodnostjo in paranoično sedanjostjo.

Opera deluje kot protiutež sivini razmišljanja tovarišev in tovarišic. Brivec je – kot njegov operni kolega Figaro – sanjav, človeški, dovzeten za lepoto, s širokim razgledom ne le na glasbo in glave, temveč tudi onkraj njih. Ob koncu dramskega besedila, polnega pretanjenih simboličnih in duhovitih sporočil, včasih v samih vrsticah, drugič med njimi, lakomni tovariši in tovarišice ostanejo praznih rok, brivec pa odpotuje v Sevillo.

»Opera ti lahko vzame razsodnost,« meni eden od likov. In prav to je naloga umetnosti, tudi portala SiGledal. Kajti le, če smo malo nori, se lahko odpremo v širjave novega, nabrusimo svojo duhovitost in s pomočjo lepote prestopimo v novo dimenzijo razuma. In to tako dobro dene.

Štafeto podajam radijski kolegici Magdi Tušar, katere razgledanost in pronicljivost nam vedno znova odkrivata nove razsežnosti ne le literature, temveč tudi številnih drugih področij umetniškega ustvarjanja.

 

Povezava: Ivo Svetina: Brivec iz nekdanje Kranjske hranilnice

Ivo Svetina, Brivec iz nekdanje Kranjske hranilnice

V rubriki »Izvolimo dramo« beremo sodobne slovenske drame in se nad njimi iskreno navdušujemo ter jih predvsem priporočamo v branje vsem obiskovalcem portala SiGledal. Ideja za to početje se je porodila Simoni Semenič na okrogli mizi Sodobna dramatika, ki je potekala v okviru festivala dramske pisave Vzkrik (24. 3.–26. 3 2017).  Ime rubrike je predlagala Grumova nagrajenka 2017, Simona Hamer, ki je tudi prva izvolila dramo in za naslednje branje nominirala bralca po svojem izboru in presoji, ta pa bo bralce slovenskih dram nominiral dalje. S to verižno igro ali z verižnim eksperimentom želimo predvsem promovirati branje sodobne slovenske drame, saj iskreno verjamemo, da si sodobna slovenska drama zasluži biti (vsaj) prebrana. 

Muanis Sinanović, 9. 2. 2018
Muanis Sinanović bere sodobno slovensko dramo
Jan Krmelj, 16. 2. 2018
Jan Krmelj bere sodobno slovensko dramo
Nina Kuclar Stiković, 2. 3. 2018
Nina Kuclar Stiković bere sodobno slovensko dramo
Martin Pečan, 23. 2. 2018
Martin Pečan bere sodobno slovensko dramo
Bine Debeljak, 16. 2. 2018
Bine Debeljak bere sodobno slovensko dramo
Nataša Živković, 23. 2. 2018
Nataša Živković bere sodobno slovensko dramo
Lukas Debeljak, 2. 3. 2018
Lukas Debeljak bere sodobno slovensko dramo
Alma R. Selimović, 16. 2. 2018
Alma R. Selimović bere sodobno slovensko dramo
Robert Bobnič, 2. 2. 2018
Robert Bobnič bere sodobno slovensko dramo
Fiona Elisabeth Cruyt, Virginia Podesta, Jits Dumarey, Ivana Petric Lasnik, 12. 3. 2018
V Belgiji berejo sodobno slovensko dramo
Nuša Kalanj, 30. 3. 2018
Nuša Kalanj bere sodobno slovensko dramo
Saša Mihelčič, 17. 3. 2018
Saša Mihelčič bere sodobno slovensko dramo
Luka Marcen, 16. 3. 2018
Luka Marcen bere sodobno slovensko dramo
Ajda Valcl, 23. 3. 2018
Ajda Valcl bere sodobno slovensko dramo
Tery Žeželj, 24. 3. 2018
Tery Žeželj bere sodobno slovensko dramo