Nina Cijan, 18. 3. 2021

Pismo gledališču

Gledalci, ki pogrešajo gledališče v živo, pišejo gledališkim ustvarjalcem, kako doživljajo prekinitev živega stika, in obljubljajo, da se bodo po koncu epidemije vrnili v dvorane. – Nina Cijan: "Razveselila se bom vonja odrskih desk prepojenih s solzami vseh neizživetih ljubezni, napolnjenih s patino neštetih življenjskih usod." – Napišite pismo svojemu igralcu tudi vi in ga pošljite na sigledal@gmail.com.
:
:

Foto: Pixabay

Ko bom lahko ponovno prestopila prag Gledališča, se bom najbolj razveselila tistega magičnega trenutka, ko bodo luči v dvorani ugasnile in bom zaslišala prvi odrski premik, besedo ali glas. Takrat se bom popolnoma prepustila igri svetlobe, čarovniji vseh vonjev, barv in oblik novega življenja, ki se bo dogajalo pred mojimi oči. Spremljala bom protagoniste svojih najljubših dram in v njihovih tišinah iskala resnico, v besedah vse tisto, kar so želeli zamolčati; v pogledih njihovo zatrto hrepenenje; v gibih sledi neuslišanih prošenj in odmeve vseh že dolgo pozabljenih strasti. Razveselila se bom vonja odrskih desk prepojenih s solzami vseh neizživetih ljubezni, napolnjenih s patino neštetih življenjskih usod.

Ko bom spet lahko prestopila prag Gledališča, bom občudovala dovršenost prenovljenega Šentjakobskega odra; se odpeljala do Lutkovnega gledališča Maribor in tam uživala v prijateljičini novi predstavi; ogledala si bom vse tiste predstave, o katerih sem v zadnjih mesecih le brala in so bile na ogled zgolj preko video povezave.

Ko bom lahko prestopila prag Gledališča, se bom šele zares zavedala, kako zelo sem ga ves ta čas pogrešala.

Drago Gledališče, na čim prejšnje snidenje!

- Nina Cijan

Koronavirus

16. oktobra 2020 je morala večina slovenskih gledališč zaradi poslabšanja epidemiološke situacije že drugič v tem letu začasno zapreti svoja vrata.V želji, da bi bila prekinitev čim krajša, smo gledalce povabili, naj napišejo pismo "svojemu igralcu". S pismi sporočamo gledališkim ustvarjalcem, da mislimo nanje in da pogrešamo njihovo predanost, zavezanost in odrsko žarenje in predvsem, da si želimo, da bi se čim prej znova srečali v živo.

Igor Žunkovič, 9. 3. 2021
Pismo igralcu
Tanja Žigon, 10. 3. 2021
Pismo vsem igralcem in igralkam
Lidija Golc, 11. 3. 2021
Pismo Aleksandru Tolmaierju
Vid Palčnik, 17. 3. 2021
Pismo Branku Završanu
Lara Gobec, 16. 3. 2021
Pismo Aljažu Jovanoviću
Metka Dedakovič, 22. 3. 2021
Pismo gledališču
Tjaša Mohar, 29. 3. 2021
Pismo SNG Maribor
Nina Cijan, 19. 4. 2019
Nina Cijan bere sodobno slovensko dramo